Ukrán diplomaták arra kértek egy francia TV-csatornát, hogy ne vetítsék le azt a dokumentumfilmet, ami az EuroMajdan nyugati országokban nem széles körben ismert vonatkozásait mutatja be. A dokumentumfilm beszámolna az ukrán radikálisok által elkövetett bűncselekményekről, és a szélsőjobboldal Amerikai Egyesült Államokkal folytatott együttműködéséről.
A Párizsban működő ukrán nagykövetség képviselői arra kérték a Canal+ Tv-csatornát, hogy ne vetítse le február 1-jén az ukrán EuroMajdan történéseit vizsgáló, Les Masques de la Revolution (A forradalom álarcai) című dokumentumfilmet (szó szerint úgy hangzott el, vizsgálja felül erre vonatkozó szándékát), ami szerintük félreértelmezi a tényeket és elferdített képet mutat az ukrajnai helyzetről. A kérés eredetileg a nagykövetség oldalán jelent meg, majd a későbbiekben elérhetetlenné vált. A Paul Moreira által rendezett dokumentumfilm a 2013-2014 fordulóján lezajlott ukrajnai forradalom eseményeit vizsgálja, részletesen bemutatva az Amerikai Egyesült Államok által támogatott szélsőjobboldali csoportok által elkövetett bűncselekményeket, különösen a 2014 májusában, Odesszában történt erőszakos cselekményeket.
Leírása szerint a dokumentumfilm “megfosztja álarcától a modernkori Ukrajnát, és nyomozást folytat a Kelet és Nyugat közti új hidegháború frontvonaláról.” A film egyértelműen a nyugati és keleti hatalmak közti konfliktusként mutatja be az ukrajnai eseményeket, különös hangsúllyal az Egyesült Államok által támogatott szélsőjobboldali csoportok tevékenységére, ami a nyugati országokban mindeddig nem tett szert széleskörű ismertségre, ellentétben az “oroszbarát szeparatistákkal”, akikkel már a forradalom kezdete óta foglalkozik a nyugati sajtó. A dokumentumfilmmel kapcsolatos nézeteltérések oka, hogy az ukrán kormány tagadja az Egyesült Államok kijevi forradalomban betöltött szerepét, az eseményeket ehelyett tisztán belpolitikai jellegű történéssorozatként, az ukrán nép forradalmaként akarná bemutatni.
A dokumentumfilm a kérdéses időszakban egy francia riporter által készített interjúsorozat mentén mutatja be Washington szerepét az események alakításában. A riporter a Jobb Szektor, az Azov különítmény és más szélsőjobboldali csoportok tagjaival készített interjúkat, ezek mentén von le a “politikai korrektségtől” független következtetéseket az Egyesült Államok és a forradalom motorjaként működő radikális jobboldali szervezetek kapcsolatáról.


http://www.hidfo.ru/2016/02/tagadnak-hogy-washington-tamogatasa-nem-korlatozodik-a-liberalis-baloldalra/