A brit kormány azonnali hatállyal megtagadhatná a szociális ellátást az EU más tagállamaiból érkező munkavállalóktól.
oc
Az Európai Bizottság új javaslatot készített Nagy-Britannia európai uniós reformigényeivel kapcsolatban, amelynek értelmében a londoni kormány azonnali hatállyal megtagadhatná a szociális ellátást az EU más tagállamaiból érkező munkavállalóktól – közölte a brüsszeli testület szóvivője.
Margarítisz Szkínász, az európai bizottsági elnök szóvivője sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a szervezet készített egy ilyen javaslatot, arról azonban még nem tájékoztatták az uniós tagállamokat.
Az illetékes hangsúlyozta, hogy sikerült előrelépést elérni a Nagy-Britannia és az uniós intézmények közötti tárgyalásokon, végleges megállapodás viszont még nem született semmiről. “Még nem vagyunk készen, az egyeztetések folytatódnak” – mondta Szkínász.
A szóvivő hozzátette, nem elég, ha az Európai Bizottság és az Európai Tanács jogászai megegyezésre jutnak, olyan folyamatról van szó, amelyet az EU mind a huszonnyolc tagállamának jóvá kell hagynia.
David Cameron brit kormányfő vasárnap munkavacsorán fogadta Donald Tusk ot, az Európai Tanács elnökét. A megbeszélés középpontjában a londoni kormány által Brüsszeltől követelt szabályozási reformok álltak. A tárgyaló felek nem jutottak egyezségre, közlésük szerint azonban igen jelentős haladást sikerült elérniük.
A brit reformigényekről szóló tárgyalási folyamat hivatalosan novemberben kezdődött, miután Cameron elküldte pontokba szedett reformköveteléseit Brüsszelnek és az EU-társállamok fővárosainak. A fő brit követelések között szerepel annak rögzítése, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak többségi, diszkriminatív jellegű döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok kárára, Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az EU-integráció szorosabbra vonásának szerződéses kötelezettsége, valamint az, hogy ne lehessen visszaélni az unión belüli szabad mozgás szabályaival.
Ez utóbbi brit igény a legtöbb vita forrása, ugyanis London ebbe beleérti az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátására vonatkozó szabályok jelentős szigorítását is, ezt azonban több más tagállam – köztük Magyarország is – diszkriminációnak tartja és elutasítja. Amikor David Cameron Budapesten járt Orbán Viktor nál, a magyar miniszterelnök is azt közölte: ebben a pontban nem ért egyet a brit miniszterelnökkel.
A brit reformigények többi részéről már nagy vonalakban sikerült megállapodniuk a tagállamoknak, a végleges megoldást sokan az uniós állam-, illetve kormányfők február 18-19-i csúcstalálkozójától várják.
Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.
(vg)
Bal-Rad komm: “Bajban ismerszik meg a jóbarát!” Cameron beámította Döbrögit a Közép-Európa Császára címre való támogatás ígéretével, aztán palira vette! Vezérünk mindenben kedvére tett Őfelsége miniszterelnökének, ám az a dolgok célegyenesbe fordultával elfeledkezik a narancsos horda nagyívű-“Megvédjük a magyar…”-szlogen támogatásáról.
Nemmzethvezetőnk pedig-ha csak százezernyi magyar tér haza Albionból-a magyar koronáról is lemondhat! Tekintettel arra, hogy a kimenekültek általában véve nem rajongói Döbröginknek. No meg hazajövetelük a remek udvari statisztikákba is rendesen belerandítnának.
Arról nem is beszélve, hogy Döbrögink egoját igencsak megcsonkolná a cameroni cselvetés!