2016. január 12., kedd

Szerbia megkétszerezte a mezőgazdasági exportot Oroszországba

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint Szerbia egy év alatt megkétszerezte az Oroszországba irányuló mezőgazdasági exportot. Az Európai Unió veszteségeket szenvedett el, eközben a szankciókat nem támogató országok jutottak piaci előnyhöz.
Rogozin hétfői bejelentése szerint Szerbia a 2015-ben megkétszerezte a mezőgazdasági exportot Oroszországba, de ez még nem a várt eredmény, a közeljövőben további növekedés várható; a szerbiai termékek helyettesíthetik Törökországot az orosz piacon. Rogozin hétfőn találkozott Aleksandar Vucic szerb kormányfővel Belgrádban, ahol a kétoldalú gazdasági kapcsolatok számos területéről folytattak megbeszélést. Év elején életbe léptek Oroszország rendeletei a Törökországra kivetett behozatali tilalmakkal kapcsolatosan – beleértve mezőgazdaságit termékek importját is -, a találkozót követő sajtótájékoztatóból pedig úgy tűnik, az újabb piaci rést Szerbia fogja betölteni. Rogozin bejelentése szerint felajánlotta a szerb kormányfőnek, hogy a mezőgazdasági minisztert vagy más magas rangú személyt küldjön Moszkvába további egyeztetés céljából, melynek eredményeként Szerbia újabb jövedelmező üzletekhez juthat, hogy ezzel betöltse az orosz piacon egyes termékekre fokozódó keresletet. Az Európai Unió Oroszország elleni szankcióinak – és az ellenszankciók – pozitív hatásait szintén Szerbia érezte leginkább, ennek köszönhetően duplázták meg az Oroszországba irányuló exportot egyetlen év leforgása alatt. Rogozin hangsúlyozta, hogy a Törökország elleni intézkedések most kiváló lehetőséget jelentenek a szerbiai vállalatok számára, melyek így átvehetik az orosz piacról kizárt török vállalatok üzleti lehetőségeit az építőiparban.
Vlagyimir Putyin orosz államfő november 28-án írta alá az Ankara elleni gazdasági intézkedésekről határozó rendeletet, válaszlépésként arra, hogy Törökország lelőtte az orosz légierő egy Szu-24-es gépét Szíria felett. A 2016 január 1-jén életbe lépő rendelet részét képezi a több termékcsoportra kivetett behozatali tilalom; a török gyümölcsök, zöldségek, baromfiipari termékek év elejétől elveszítették az orosz piacot. A rendelet emellett török szervezetek oroszországi működését tiltotta meg, valamint ellehetetleníti a török állampolgárok oroszországi vállalatok általi alkalmazását, különösen az építőipar terén.

http://www.hidfo.ru/2016/01/szerbia-megketszerezte-a-mezogazdasagi-exportot-oroszorszagba/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése