Üzleti titkokat, stratégiai adatokat osztott meg egymással a teljes pénzintézeti piac mintegy 80 százalékát lefedő társaság a Magyar Bankszövetség és a Magyar Bankárképző Központ rendszerén belül. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért összesen több mint négymilliárd forintnyi bírságot szabott ki, amit akár a résztvevő bankokon is behajtanak, ha nem fizet a szövetség. A GVH szerint egyébként a pénzintézetek nem csak a magyar, de az uniós versenyjogot is megsértették.
A Gazdasági Versenyhivatal döntése szerint a Magyar Bankszövetség – a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. közreműködésével – 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a „BankAdat” adatbázist.
A hatóság álláspontja szerint a BankAdat keretében megvalósult információáramlás horizontális információcserének minősül, amely sérti mind a magyar, mind az uniós versenyjogi szabályokat.
A Bankszövetség tagjai által az adatbázisban megosztott egyedi, üzleti titkoknak minősülő, stratégiai adatok (például mennyiségekre, költségekre, keresletre, nyereségességre vonatkozó adatok) biztosították, hogy a pénzintézetek naprakész információval rendelkezzenek a piacról, a piaci folyamatokról, versenytársaik teljesítményéről, üzletpolitikájáról, illetve stratégiájáról. Az elérhető információkat az érintett pénzintézetek elsősorban az üzleti tervezésnél, a stratégiaalkotásnál és a termékfejlesztésnél használták fel.
bé
A GVH a Bankszövetséggel szemben 4 milliárd, a Bankárképzővel szemben pedig 15 millió forint bírságot szabott ki.
A bírság meghatározása során a GVH a Bankszövetség esetében az adatot szolgáltató tagoknak 2001-től az adatszolgáltatásuk idején keletkezett érintett piaci forgalmának a lakossági és vállalati szegmenshez sorolt kamat, díj és jutalékbevételei összegéből indult ki, míg a Bankárképző esetében az adatbázis működtetésével összefüggésben elért árbevételt tekintette releváns forgalomnak.
A GVH a bírság összegének meghatározásánál – többek között – az alábbi súlyosító körülményeket vette figyelembe:
a feltárt információcsere kifejezetten széles körű egyedi adatmegosztáshoz vezetett, s az árverseny, a minőségi verseny és az innovációs verseny dimenzióit is érintette;
a BankAdatban résztvevő tagvállalkozások szinte teljes egészében lefedték a hazai bankrendszert, együttes piaci részesedésük meghaladta a 80%-ot.
A GVH enyhítő körülményként értékelte többek között, hogy
a Bankszövetség és a Bankárképző önkéntesen felhagyott az adatbázis működtetésével a versenyfelügyeleti eljárás megindítását követően;
az adatbázis csak részben minősül jogsértőnek.
béA GVH az adatot szolgáltató, ekként a jogsértő döntések meghozatalában résztvevő tagbankok közvetlen versenyjogi felelősségét nem állapította meg, mert az adatbázis létrehozásáról és működtetéséről szóló döntéseket a Bankszövetség hozta meg. A GVH mögöttes felelősként nevesítette határozatában azokat a pénzintézeteket, amelyektől behajtják majd a büntetés összegést, ha a Bankszövetséggel szemben a végrehajtás nem vezetne eredményre.
Ez alapján az adatmegosztó rendszerben résztvevő pénzintézetek:
Budapest Bank,
CIB,
Erste,
K&H,
MKB,
OTP,
Raiffeisen,
UniCredit,
Magnetissimo,
Banif,
Commerzbank,
Quaestor,
FHB Kereskedelmi Bank,
Gránit,
KDB,
Cetelem,
Takarékbank,
Sberbank,
Merkantil,
Porsche,
Sopron Bank,
Erste Lakástakarék,
FHB Jelzálogbank,
Fundamenta,
OTP Jelzálogbank,
OTP Lakástakarék,
UniCredit Jelzálogbank,
Axa,
BNP,
Citibank,
Crédit Agricole,
Deutsche Bank,
ING
A GVH elfogadta a Bankszövetség részletfizetés engedélyezése iránti kérelmét, mert annak tagdíjbevételei nem fedezik a kiszabott bírságot, így a tagjai számára pótbefizetést, vagy a tagdíjak felemelését szükséges előírnia.
A GVH az eljárást megszüntette a BankAdat adatbázisból aggregáltan lekérdezhető adatok vonatkozásában, valamint a Kinizsi Bankkal, a KELER-rel, az Exim Bankkal, az MFB-vel és a Mohácsi Takarék Bankkal szemben.
(Forrás: Pr7/GVH)
Bal-Rad komm: Négymilliárd-tizenöt millió forint 30 rablóbandának. 133 millió forint esik rablóhordaként. Maximum egynapi nyereségük-a 12 évnyi fosztogatásaiért! És miért csak 12 évi bűnözői tevékenységért?! És miért csak az összebeszélésért?
Magyarok százezreinek a tönkretételéért miért nincsenek felelősségre vonva? Hiszen kimondatott: BŰNSZERVEZETET ALAKÍTOTTAK ÉS MŰKÖDTETTEK!
Jah! Hogy “önként” abbahagyták AZT a cselekményüket, miután “lebuktak”!
Persze így már más! Kifizetik Döbrögiéknek a négymilliárdot, oszt’ jónapot! Minden meg van bocsájtva! Mehet a buli tovább, más szervezeti csatornákon keresztül!
Szép a bankárélet!