RBS
Az elmúlt néhány napban alig akadt olyan weboldal, legyen alternatív vagy fővonalas, ami ne írt volna a Royal Bank of Scotland figyelmeztetéséről, amelyben arra buzdítja ügyfeleit, hogy „adjanak el mindent”.
Talán észrevettétek, hogy mostanában ritkábban kerül fel a sokak szerint várható összeomlással vagy gazdasági resettel kapcsolatos poszt az oldalra, részben azért, mert az ilyen jellegű híreket könnyen figyelemkeltésnek lehet értelmezni. Ugyanakkor egy 700 fiókkal rendelkező kereskedelmi banktól az ügyfeleknek hivatalosan kiküldött figyelmeztető levél önmagában is érdekes hír, amit érdemes megvizsgálni, függetlenül attól, hogy az abban leírt tanács helyes-e vagy sem. Nézzük meg tehát, hogy mi lehetett a kommunikáció mögötti szándék vagy egyáltalán érdemes-e foglalkozni a kérdéssel.
A hír lényege tehát, hogy a Royal Bank of Scotland (RBS) a következőt tanácsolta ügyfeleinek emailben kiküldött kommünikéjében:
„A jó minőségű kötvények kivételével mindent adjanak el. Itt most a tőke visszatérítéséről, nem pedig a tőke megtérüléséről van szó. Egy zsúfolt előtérben minden kijárat kicsinek bizonyul.”
Emellett azt jósolja, hogy a befektetők „katasztrofális évnek néznek elébe”, amely során a tőzsdék akár 20 százalékkal is eshetnek, az olaj hordónkénti ára pedig 16 dollárig csökkenhet. A levél szerint a helyzet a 2008-as eseményeket idézi, amikor a Lehman Brothers összeomlása végül egy globális válsághoz vezetett és most Kína lehet a válság kirobbantója.
A bank tehát azt javasolja megoldásként, hogy befektetői ügyfelei mindent adjanak el és ezzel a tanáccsal nincs egyedül. A JP Morgan Chase, az Egyesült Államok legnagyobb bankja, hasonló hangvételben kommunikált befektetőivel, azt javasolva nekik, hogy „minden apró jel esetén lássanak hozzá az eladásnak”.
Bár az amerikai tőzsde a Nagy Gazdasági Világválság óta eltelt idő legrosszabb évkezdését tudhatja maga mögött, amit múlthét pénteken megtetézett egy újabb óriási zuhanással, a CNN szerint nincs ok a pánikra:
„Pánikoljunk? Még véletlenül se.
Számos okunk van arra, hogy megnyugodjunk, és ez különösen igaz az amerikai befektetők számára.
A két legfontosabb ok:
  1. Az amerikai gazdaság még mindig jó formában van.
  2. Megéri részvényben tartani a pénzünket. A II. Világháború óta, azok a befektetők, akik legalább 15 évig megtartották részvényeiket, kerestek ezen.
Az amerikai gazdaság növekszik. Nem szupersebességgel, de az évi 2-2,5% is jó, a Fed pedig nagyon óvatos.
Azonkívül a vállalkozások még mindig vesznek fel új munkaerőt. Tavaly 2,3 millió új munkahely jött létre.
Arról persze nem tesznek említést, hogy a múlt hét során egyetlen teherszállító hajó sem szállított árut a Dél-Kínai tengeren, ami még soha sem fordult elő a történelem folyamán. Soha. Ahogyan arról sem sokat hallani, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi láncok, mint a Walmart vagy a Macy’s olyan rossz karácsonyi szezont zártak, hogy több tízezer alkalmazott elbocsátására készülnek. A jól bevált, de 1994 óta nem használt statisztikai képletek alapján a munkanélküliségi ráta 23 százalék lenne. Ezzel szemben a hivatalos adatok szerint számítva az amerikaiak 95 százalékának van munkája.
Azt se felejtsük el, hogy bár a kormány adatain alapuló hivatalos számítások szerint az amerikai gazdaság 2,5 százalékkal nőtt, ezek a számítások nem veszik figyelembe az inflációt, ami a Shadow Stats szerint 4%. Ezzel számolva szintén 2 százalékos növekedést kapunk, csakhogy negatív előjellel.
A helyzet olyannyira „rózsás”, hogy 45 millió amerikai részesül állami élelmiszertámogatásban.
Ismerve az emberiség történelmének utolsói éveire vonatkozó bibliai próféciákat, tudjuk, hogy a jelenleg tapasztalt zűrzavar egyre erősödik majd, aminek a hamis megváltó vet véget átmenetileg, megoldást kínálva azokra a problémákra, amiknek javarészét ő maga és követői okoznak, megtetézve persze az emberi kapzsisággal és rossz döntéseinkkel. Bár a Biblia nem beszél egyértelműen gazdasági összeomlásról, utalást azért találunk erre, például a Jelenések 6-ban, ami szerint „egy mérce búza egy dénár, és három mérce árpa egy dénár”1 lesz, ami a korabeli értékekkel számolva a normális ár 10-12-szeresét jelenti, tehát úgy tűnik, a fekete lovas súlyos inflációt és ezen keresztül éhínséget hoz a földre, amire maga Jézus is figyelmeztetett2.
Bár az időzítést nem ismerjük, aggódnunk természetesen nem szükséges, hiszen függetlenül attól, hogy a Royal Bank of Scotland figyelmeztetése jogos-e vagy sem, a mi Istenünk „az Ő gazdagsága szerint”3, nem pedig a tőzsde aktuális helyzete alapján látja el minden szükségletünket.
Források: The Guardian, The Economic Collapse, RT.com, shtfplan.com

  1. „Amikor felnyitotta a harmadik pecsétet, hallottam, hogy a harmadik élőlény ezt mondta: Jöjj! És láttam, íme, egy fekete ló, és a rajta ülőnek egy mérleg volt a kezében. És a négy élőlény között egy hangot hallottam, amely ezt mondta: Egy mérce búza egy dénár, és három mérce árpa egy dénár, de az olajat és a bort ne bántsd.” – Jelenések 6:5-6 [↩]
  2. Máté 24:7 [↩]
  3. „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.” – Filippi 4:19 [↩]
http://idokjelei.hu/2016/01/a-harmadik-legnagyobb-brit-bank-azt-tanacsolja-befektetoinek-hogy-mindent-adjanak-el/