Kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság az alkohol, hangoztatják, legfőképp a szeszek kedvelői. Nos, e tételre alaposan rácáfol a rotterdami Erasmus Egyetem kutatása, mely kimutatta: 17 megvizsgált európai ország közül Magyarországon halnak meg a legtöbben alkoholhoz köthető betegségek miatt. Nem kérdés, esetünkben valószínűleg a mértékkel lehet a probléma…
alk
A kutatók 1990-től keresték az összefüggéseket a halálozások és az alkoholfogyasztók társadalmi és gazdasági helyzete között, s arra jutottak, hogy bár sok országban a magasabb státusszal és jövedelemmel rendelkezők többet és gyakrabban isznak, mégis a kevésbé képzett és a szerényebb körülmények között élők halnak meg többen az alkohol miatt. Az okokat keresve úgy találták, hogy a szegényebbek körében gyakoribbak a veszélyes alkoholfogyasztási szokások, például, hogy valaki az öntudatlanságig leissza magát, gyakran silány minőségű szeszeket fogyasztva.
Ez lehet az oka annak is, hogy körükben gyakrabban alakulnak ki súlyos, krónikus betegségek, például májkárosodás, szív- és érrendszeri problémák, valamint a rák különböző típusai. Magyarországon évente körülbelül kétezren halnak meg a mértéktelen szeszfogyasztás számlájára írható daganatos betegségekben.
Ami különösen aggasztó, hogy egyre több tizenéves fogyaszt rendszeresen alkoholos italokat.
Az ivászatnak számos veszélyes formája terjed köztük, ilyen többek között a versenyivás, melynek lényege, hogy minél rövidebb idő alatt minél több italt hajtsanak le. Az eredmény nem kétséges….
A kamaszkorban kialakuló káros szenvedélyektől nehéz szabadulni, s ezek gyakran egy életen át elkísérik az embert, komolyan befolyásolva az életminőséget, az egészséget. Úgy tűnik, hogy a tiltás, az alkoholos italok árusításának szigorítása nem vezet eredményre, inkább a felvilágosítás és az oktatás eszközeivel kellene hatékonyabban élni. A tét nem kevés: a jövő társadalmának az egészsége.
1,5 millióra tehető hazánkban az alkoholisták száma. Szinte valamennyi családot érinti a probléma.
50 százaléka a 16 éves fiataloknak rendszeresen fogyaszt alkoholt.
agy
(Forrás: szabadfold)
Bal-Rad komm: “…50 százaléka a 16 éves fiataloknak rendszeresen fogyaszt alkoholt…” – a nem ismert arányú drogfogyasztás mellett.
Bizony a tét nem kicsi! A JÖVŐ TÁRSADALMA A TÉT! A JÖVŐ MAGYARORSZÁGA A TÉT!
A rendszerváltást követő időszakban – a tömeges munkanélkülivé válás időszakában – a munkanélkülivel “megáldott” családokban megjelent depresszió és az alkoholizmus. Ami beindított egy spirált, hiszen az alkoholista még ha szeretett is volna kigyógyulni ebből a szenvedélybetegségéből, pénz híján nem jutott terápiára. A járulékos egészségügyi hatásokról nem is beszélve. És akkor még meg sem említettük a családra gyakorolt hatást.
Az nyilvánvaló, hogy a rendszerváltást követően az addig biztos munkahellyel és kiszámítható jövővel kalkulálók talajvesztettsége és az alkoholizmus között közvetlen összefüggés van. Meg kell jegyezni, hogy a magyarok azért mindig “nagyivók” voltak, ugyanakkor az alkoholizmus elburjánzása és a kilátástalannak ítélt élethelyzet között közvetlen összefüggés van.
A családra gyakorolt hatása pedig valódi nemzettragédia. Hiszen a családi hatás tovább gyűrűzik a társadalom felé.
Elcsépelt megállapításként hangozhat, DE AZ ALKOHOLIZMUS ELBURJÁNZÁSA IS A RENDSZERVÁLTÁS ROVÁSÁRA ÍRHATÓ!
Amennyiben pedig “…Szinte valamennyi családot érinti a probléma…” – a baj orvosolhatatlan mértékű. A MAGYAR TÁRSADALOM BETEG LETT!
Egy beteg társadalmat pedig a legkönnyebb uralni! Ha pedig ez a megállapítás igaz lehet, akkor jöhet a kérdés: akarja-e a politika ŐSZINTÉN ORVOSOLNI AZ ALKOHOLIZMUS ÉS A DROG OKOZTA PROBLÉMÁKAT-POLITIKAI MÓDSZEREKKEL!
Aligha!