Tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a fiatal pároknak, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó 35 sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy folyamatban van egy olyan intézkedéscsomag kidolgozása, amely jelentősen megkönnyíti az otthonteremtést a fiatal párok számára, és ezáltal ösztönözné a gyermekvállalást. Lázár János kifejtette, hogy a kormány megtárgyalta a lakásépítéssel kapcsolatos programot, melynek kapcsán számos változás várható. Nemsokára megfogalmazzák az új program végrehajtási rendeleteit, ami 25 év során a demográfiai katasztrófa elkerülésére tett első komoly lépésnek tekinthető.
“Önerős építkezéseknél ötmillió forintig visszaigényelhető lesz az ÁFA, tehát az ÁFA-tartalomból ötmillió forintot vissza lehet igényelni. […] A kormány döntött arról is, hogy a CSOK – a családi otthonteremtési kedvezmény – kapcsán újabb intézkedéseket vezet be, annak érdekében, hogy minél több legyen a vállalt gyermekek száma, és minél biztosabb legyen az otthonteremtés Magyarországon. […] Az új építésű lakásoknál két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forintra nő, és három gyermek vállalásánál a kormány egy teljesen új programot hirdet. Az új programnak a lényege, hogy az, aki három gyermeket vállal – akár úgy, hogy még egy gyermeke sincs, vagy akár úgy, hogy egy gyermeke van vagy két gyermeke van -, minden egyes esetben a három gyermek vállalása tíz millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, és ehhez a magyar kormány további tízmillió forintos hitelt biztosít, 25 éves futamidővel, és a kormány garantálja, hogy 25 év alatt a hitel kamata nem lehet több, mint 3 százalék.”
Az állam tehát tízmillió forint támogatást ad három gyerekre, emellett további tízmillió forintot 25 évre hitelként, maximum – az állam által garantáltan – 3 százalékos kamaton. “Ezt a szülőknek, a házaspároknak tíz éven belül kell vállalniuk, tehát a vállalt gyermeket a vállalástól számítva 10 éven belül kell teljesíteni. Tehát kellemes és hasznos is lehet ez a tevékenység – tíz éven belülre van egy konkrét családi program.”
Az országgyűlés döntött arról is, hogy 300 négyzetméteres lakóingatlanok esetében megszűnik az építkezési engedélyezési eljárás, ehelyett mindössze építési bejelentési kötelezettség lesz az építési hatóság felé. A kormány pedig 2016 januárjára egy további építésügyi reformcsomaggal áll elő.
“A bürokrácia csökkentésével támogatjuk az otthonteremtést, a bürokrácia csökkentésével támogatjuk azt, hogy a magyar családoknak megfelelő otthona legyen.”
Az intézkedéscsomag az első határozott lépés egy rendszerváltás utáni kormány részéről, melynek célja egyértelműen a magyarság elfogyásának megállítása. Korábban se a jobboldali, se a baloldali kormányok nem hoztak olyan intézkedéseket, ami a fiatalok Magyarországon történő otthonteremtését érdemben megkönnyítette volna – abban az értelemben, hogy valamennyi, igénybe vehető támogatásnak ki nem mondott előfeltétele, hogy a fiatal pár már eleve biztos egzisztenciával rendelkezzen. Az önerőből történő lakásépítésekhez adott támogatásoknak ki nem mondott előfeltétele volt az az anyagi stabilitás, amit a mai fiatalok többsége nem tud előteremteni, és éppen emiatt távoznak külföldre, illetve nem vállalnak gyermeket.
Az új programot megelőzően igénybe vehető, kisebb összegű támogatások szintén előfeltételezik, hogy a fiatal pár a lakásépítést megelőzően stabil egzisztenciával rendelkezik – emellett már eleve eladósodott, és hitel útján szerzett összeghez igényelne állami támogatást. Ugyanakkor, az úgynevezett családbarát intézkedések összessége sem volt elég hatékony ahhoz, hogy a fiatalok külföldre vándorlását megakadályozza, hiszen egy nyugati országban kapott magasabb bér lehetővé teszi a stabil egzisztencia megteremtését, miközben Magyarországon valamennyi igénybe vehető támogatással is nehéz otthont teremteni. A friss-diplomások körében magas munkanélküliség pedig garantálja, hogy többségük hitelhez se jusson.
Az új rendelkezések kidolgozása során a politikusok számos tényezőt kell figyelembe vegyenek. Többek között biztonsági garanciák sorát beépíteni, ami kiküszöböli a visszaélések lehetőségét (befektetési céllal történő lakásvásárlás). Eközben az új támogatás elég kiterjedt formájú kell legyen ahhoz, hogy elérje azokat a fiatalokat, akik éppen amiatt nem tudnak otthont teremteni Magyarországon, mert a feltételek nem teljesítése okán hitelhez sem jutnak. Amennyiben ennek megfelelő egyensúlyát megtalálják a törvényhozók, ez válhat az első olyan intézkedéssé a demokratikus Magyarországon, ami valóban a demográfiai katasztrófa megállításának egyik első mérföldköveként értékelhető.


http://www.hidfo.ru/2015/12/visszatancolni-a-szakadek-szelerol-az-elso-merfoldko/