Görögország, és az Európai Unió migráció által sújtott országai maguk is rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy megvédjék saját határaikat, emiatt nincs semmi szükség a közös európai határőrizet és parti őrség létrehozására. Johannes Hubner, az osztrák Szabadságpárt képviselője kijelentette, hogy a nemzetállamok szuverenitását sértené az uniós határvédelmi ügynökség létrehozása.
Hubner hangsúlyozta, hogy Görögország maga is meg tudná védeni saját határait – amennyiben erre nem hajlandók (és beengedik a migránsok tömegeit), az Európai Unió más tagállamai is meg tudják védeni saját határaikat, emiatt a közös határvédelmi ügynökség létrehozása nem indokolható a görög határ nyitottságával. A politikus szerint az Európai Bizottság javaslatának logikája, hogy korlátozni akarják a nemzetállamok jogait, apránként fel akarják számolni a nemzetállamok szuverenitását, és ezt a legkönnyebben a migrációra hivatkozva tudják megtenni.
“Ez a javaslat a nemzetállamok alapvető jogainak felszámolásában fog végződni. Másrészt, nem is fog megoldani semmilyen problémát, az EU határait még bizonytalanabbá teszi, és megkönnyíti a tömeges bevándorlást Európába.”
Hubner szerint, mivel a tagállamok maguk is rendelkeznek kellő eszközökkel saját határaik megvédésére, nincs szükség egy ilyen közös határvédelmi ügynökségre, ami senki által meg nem választott, a hétköznapi emberek problémáival soha nem találkozó személyek kezébe helyezné a határvédelem feletti ellenőrzést. A politikus szerint az Európai Bizottság csak fokozni akarja a bevándorlást, és egy saját maga által kézi vezérléssel irányított szervezet kezébe adná a határkontrollt, hogy kivegye az ellenőrzést olyan tagállamok kezéből, melyek esetleg tényleg le akarnák állítani a migrációt.
Lengyelország külügyminisztere, Witold Waszczykowski szintén azt hangsúlyozta, hogy a közös határvédelmi ügynökség egy olyan képződmény, ami összeegyeztethetetlen a demokráciával. A külügyminiszter kifejtette, hogy egy ilyen határvédelmi ügynökség a nemzetállamoktól függetlenül működne, irányítása egy kézben összpontosulna, de eközben az sem egyértelmű, hogy kinek az ellenőrzése alatt, ezért teljességgel elfogadhatatlan a létrehozása.

http://www.hidfo.ru/2015/12/a-kozos-hatarvedelem-sertene-a-nemzetallamok-szuverenitasat/