Árulással vádol Törökország egy ellenzéki politikust, miután kijelentette; a kormány tudott arról, hogy az Iszlám Állam Törökországon keresztül jut vegyi fegyverekhez.
Eren Erdem, a Republikánus Néppárt képviselője a RT hírügynökségnek hétfőn jelentette ki, hogy Törökország kormányának beleegyezésével, az országon keresztül szarin gázhoz jut az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. A politikus elmondása szerint az ISIL a szarin gáz előállításához szükséges anyagokat szállította Törökországon át, amiről a kormánynak is tudomása volt, de semmit nem tett ennek megakadályozására. Szerdán a török sajtó már arról számolt be, hogy a legfőbb ügyész eljárást indított Erdemmel szemben, akit árulással vádolnak.
A szarin gáz az ENSZ besorolása szerint tömegpusztító fegyvernek minősül, és a közelmúltban a nyugati országok a szíriai kormányt vádolták azzal, hogy szarin gázt vetett be a civil lakosság ellen.
A nyugati országok Bassár el-Aszad kormányát vádolták a szarin gáz bevetésével
Erdem kijelentése alapján a vegyi fegyvert nem a szíriai kormány vetette be, hanem valaki az Iszlám Államnak szállít tömegpusztító fegyvereket, a török kormány pedig lehetővé teszi, hogy ez Törökországon keresztül történjen. A politikus kedden kijelentette, hogy a kormány azért nem hajlandó kivizsgálni az ügyet (nyomozás indult, amit egyik napról a másikra, hirtelen leállítottak), mert maga is érintett az Iszlám Állam vegyi fegyverekkel történő ellátásában, emiatt eltussolja az ügyet.
Eren Erdem elmondása szerint a vegyi fegyver előállításához szükséges anyagokat szállították Szíriába, az ISIL táboraiba, és egyúttal emlékeztetett, hogy a már lezárt nyomozás során ez bizonyított tény volt, mert az ISIL képviselői és török politikusok közti telefonbeszélgetések hanganyaga is bizonyította az együttműködést. Korábban a török hatóságok 13 embert vettek őrizetbe ennek okán, de később mindegyik gyanúsítottat szabadlábra helyezték, és a nyomozást lezárták. Erdem kijelentése szerint Törökország egy állami vegyészeti cége is érintett a terroristák támogatásában, ami a hadsereg számára állít elő vegyi fegyvereket.


http://www.hidfo.ru/2015/12/torokorszag-juttatja-vegyi-fegyverhez-a-terroristakat/