Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke kedden kijelentette, a bizottság javasolja egy közös európai határőrség és parti őrség felállítását, ami az EU területén kívül működve megakadályozná, hogy a migránsok elérjék az unió külső határait.
Ez a közös határvédelmi ügynökség felhatalmazással rendelkezne arra, hogy valós időben nyomon kövesse a külső határok ellenőrzését, és beazonosítsa azokat a határszakaszokat, melyek fokozott migrációs nyomásnak vannak kitéve, illetve ezeken a helyeken azonnal beavatkozzon és helyreállítsa a határszakasz védelmét. A bejelentés szerint ez az ügynökség kezdetben 1500 fővel működne – ami nyilvánvalóan kevés az unió külső határainak ellenőrzéséhez, de az illegális bevándorlás által sújtott területek határszakaszainak lezárására elegendő. Timmermans kijelentése szerint ez az új ügynökség felhatalmazással fog rendelkezni arra, hogy a határon az illegális bevándorlókat visszafordítsa.
Német tisztviselők korábban már egyértelművé tették, hogy a schengeni övezet jelenlegi szabályozása alkalmatlan a külső határok megvédésére, mert az Európai Bizottság mindössze javaslatokat tehet a külső határ adott szakaszát ellenőrző tagállam számára, de nem alkalmazhat semmilyen kényszerintézkedést, ha egy tagállam (a jelenlegi válsághelyzet esetében Görögország) úgy dönt, hogy nem védi meg a schengeni övezet külső határainak rá eső szakaszát. Az unió külső határainak lezárásáról folytatott vita állása alapján azonban nem egy, hanem több ügynökség fog párhuzamosan működni, melyek egymás feladatköreit kiegészítve őriznék az Európai Unió külső határait.

http://www.hidfo.ru/2015/12/egyertelmuve-teszik-hol-vannak-europa-hatarai/