Donald Trump, amerikai elnökjelölt elismerte, hogy az Egyesült Államok külpolitikája termelte ki a Közel-Keletet felforgató terrorszervezeteket, és az Európát sújtó migrációs válságot.
Trump a CNN-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy elég összehasonlítani a mai helyzetet az évtizedekkel előtti problémákkal, hogy lássuk, mire vezethetők vissza a mai válsághelyzetek. A Közel-Kelet helyzete általánosságban véve jobb lenne, ha Irakban és Líbiában nem történik puccs, és a világ nagyságrendekkel biztonságosabb lenne, ha Moammer Kadhafi és Szaddám Huszein máig hatalmon maradt volna.
“Irakban azelőtt nem voltak és nem is lehettek volna terroristák, mert Huszein azonnal megsemmisítette volna őket. Az ország ma a terroristák szabadegyeteme. Nem azt mondom, hogy Huszein egy pozitív alak volt, de halála után sokkal rosszabb lett a helyzet. Azt pedig ma sem érti senki, hogy pontosan mi is történik Líbiában.”
Trump a CNN-nek nyilatkozva kifejtette, hogy Irakban Szaddám Huszein halála után a helyzet instabil maradt, és egy évtized után sem sikerült változást elérni. 2014-re egy terrorista csoport olyannyira megerősödött, hogy területeket szakított le az országból, ahogy a szomszédos Szíriából is. Trump szerint teljesen elfogadható, ha Oroszország egy ilyen helyzetben beavatkozik.
“Putyin amiatt bombázza az Iszlám Államot Szíriában, mert nem akarja, hogy az Oroszországba is eljusson.”
Az elnökjelölt szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában végrehajtott puccsok sorozata termelt ki minden jelentősebb biztonsági kockázatot, amivel ma Európának számolnia kell, beleértve a migrációs válságot is. A demokráciát követelő tömegmegmozdulások és rendszerdöntések után nem jött létre új központi kormány, és ezekbe az országokba a terroristák a világ minden tájáról harctéri tapasztalatot szerezni járnak. Trump szerint az orosz beavatkozás a terrorista csoportok Harvard Egyetemét zavarta meg Szíriában.

http://www.hidfo.ru/2015/10/trump-a-vilag-biztonsagosabb-lenne-kadhafival-es-szaddam-huszeinnel/