2015. október 26., hétfő

OROSZORSZÁG A JÖVŐ HÁBORÚJÁT VÍVJA

Az ukrán és újabban a szíriai hadszíntéren is újfajta frontot nyitott az orosz hadsereg. Ugyan az elektronikus hadviselés koncepciója nem tegnap született, de a korábban sosem látott szintre fejlesztett orosz haditechnika még az Egyesült Államokat is felkészületlenül érte.
Az elektronikus hadviselés (Electronic Warfare – EW) az elektromágneses spektrum dominanciájáért folytatott harcot jelenti. A fejlett EW-eszközök segítségével blokkolni lehet az ellenség kommunikációját, lekapcsolni elektronikus eszközeit, megvakítani a radarjait, és még számos egyéb módon összezavarni és sebezhetővé tenni az egységeit.
Az orosz Krasukha-4 az egyik legfejlettebb ilyen eszköz a világon. Elsősorban ellenséges drónok és légtérellenőrző gépek megvakítására és kisütésére találták ki, de alacsonyan keringő műholdakat és földi radarállomásokat is lehet vele zavarni, sőt radarvezérlésű rakétákat is képes eltéríteni. Moszkva a 300 kilométeres hatósugarú Krashukát Ukrajnában és Szíriában is bevetette, elsöprő sikerrel.
kras
„Az oroszok megmutatták, hogy az ukrán hadsereg lényegében teljes kommunikációját képesek gond nélkül lekapcsolni” – mondta Hodges altábornagy, az amerikai erők európai parancsnoka a Defence News-nak.
UKRAJNA JÓ LECKE AMERIKÁNAK
Hodges szerint az ukrán egységek kiképzésekor az amerikaiak is sokat tanulhatnak a fronton harcolóktól. Az Egyesült Államok katonái ugyanis évtizedek óta nem harcoltak olyan környezetben, ahol ne élvezhették volna a fejlett kommunikációs rendszerek előnyeit – az ukrán erőknek azonban meg kellett tanulniuk blokkolt rádiókkal és radarokkal háborúzniuk.
Ugyan az Egyesült Államok is rendelkezik külön EW-hadosztállyal, az lényegesen kisebb, mint az oroszoké – alig több, mint 800 fő a mintegy 450 ezres hadseregben –, és a Közel-Keleten vívott, aszimmetrikus harcokhoz alkalmazkodott. Emiatt az amerikai EW-eszközök inkább védelmi és megfigyelési célokat látnak el, például távirányítású robbanóeszközök jelét blokkolják, így védve a fontos konvojokat.
„A jövő háborúját Ukrajnában vívják” – mondta Konstantin Liesnik, a hadügyminisztérium tanácsadója. „Az itteni tapasztalatokból az USA is megtanulhatja, hogy néz ki a 21. századi hadszíntér”.
ÍGY MARAD VÉDTELEN A SZUPERHADERŐ
Gregory Griffin alezredes, az amerikai hadsereg elektronikus hadviselésért felelős divíziójának a parancsnoka szerint már az Egyesült Államok is dolgozik az oroszokéhoz hasonló, kimondottan offenzív EW-fegyverrendszer kifejlesztésén. Az MFEW (Multifunctional Electronic Warfare) azonban csak 2027-re várható, hogy teljes egészében bevethetővé váljon.
Laurie Buckhout, a divízió korábbi parancsnoka szerint az USA blokkoló képessége talán tizede az oroszokénak. „Nagyon jól tudunk hallgatózni, de borzasztó védtelenek vagyunk a hálózatunkat érő támadásokkal szemben”. Az amerikaik főleg a frekvenciák közötti véletlenszerű ugrálással képesek védekezni a blokkolás ellen.
A radarok megvakításával az orosz technika képes megakadályozni, hogy az ellenség válaszolhasson például egy tüzérségi támadásra, így az orosz egységek retorzió nélkül tüzelhetnek. Az ukrán félnek a légvédelmi és rakétaelhárító képességeit is drasztikusan csökkentették a Krashukák, hiszen így nem láthatták még a beérkező rakétákat sem. „Ha nem látod a feléd jövő lövedékeket, akkor az ellentámadást sem tudod koordinálni” – mondja Buckhout.
A Krashukák ráadásul lényegében mozgó légtérzárat tudnak létrehozni, hiszen képesek a hatókörükbe kerülő repülők fedélzeti elektronikáját tönkretenni. Emellett az ellenfél által kijelölt légtérzárat is semlegesíteni tudják, mivel a Krashuka által árnyékolt zónában nincs mivel leszedni a tilosban járó gépeket. Igor Sutyagin, a Royal United Services Institute nevű londoni székhelyű thinktank kutatója szerint az orosz hadsereg így tudta megakadályozni az Ukrajna fölötti légtérzárat, és tarthatta meg a térségben a légi fölényét.
Az EW-hadviselés tökéletesen kapóra jön a nemzetközi reflektorfényben levő Oroszországnak, hiszen amellett, hogy rendkívül hatékony módszer, a külvilág számára láthatatlan, és nem tűnik túl agresszívnak sem.
HOMOKOT SZÓRNI A NATO SZEMÉBE SZÍRIÁBAN
Egy október eleji felvételen azonban Szíriában is feltűnt egy Krashuka-4 – a visszatérő orosz vadászgépeket bemutató videó 6. másodpercnél látszik a háttérben. Míg az eszközzel hatékonyan tudják blokkolni az Iszlám Állam kommunikációját, a NATO erők vizslató tekintete elől is el tudják rejteni a hadmozdulataikat.
„Hogy ne lehessen kémkedni utánuk, az oroszok elvakítják és megsüketítik a NATO felderítő-hírszerző rendszereit – mondta David Stupples, a londoni City Unversity EW-szakértője az International Business Timesnak.
Stupples szerint ugyanakkor az USA már csak azért sem szeretné lekapcsoltatni az orosz zavarórendszereket, mert azzal tovább feszülne az ellentét a két szuperhatalom között, illetve Moszkva erősen támaszkodik a Krashukákra a latakiai bázisának védelmében.
(Forrás: vs)
Bal-Rad komm: A legfőbb latorállam és bűnszervezetei 2027-re prognosztizálják a maguk hasonló rendszerének a hadrendbe állítását. Kétséges, hogy lesz-e értelme! Hiszen jó harminc esztendőn keresztül-eltelve önnön nagyszerűségükkel és fejlettségükkel-várták a Medve kimúlását. Amely “hatalmas betegségébe” nemhogy belepusztulni nem volt hajlandó, hanem meggyógyította önmagát! De ezt titokban csinálta, és nagyon hatásosan. A rekettyés körül ólálkodó haszonleső hiénafalkát aztán kiábrándította a Maci!
Van persze emiatt fejvakarászás meg kapkodás latoréknál, meg igyekezet, hogy 2027-re…! De hát addig 15 évet kéne kihúzniuk. Abban a reményben, hogy Misa csak átszundikálja ezt a 15 évet!
Misa nem fogja átszundikálni ezt a 15 évet! Biztos lehet a latorcsorda, hogy a rekettyés mélyén-Misa “barkácsműhelyében”-intenzív és komoly ötletelés zajlik. Aminek eredményeként újabb és újabb meglepő ketyerék születnek!
Némelyikkel HAMAROSAN szembesülni is fog a latorszövetség!
Olyanná változott a helyzet, mintha a felek “itt a piros-hol a piros” játékot játszanának! Misa tologatja az asztalon-követhetetlen gyorsasággal-a “rejtőt”, a latorszövetség meg próbálja kitalálni, hogy hol a bogyó! Ám a tétet MINDIG MISA SÖPRI BE! A latorszövetség meg egyre nagyobb veszteségbe merülve próbálkozik a kárenyhítéssel, de nem veszi ésre, hogy a játékba CSAK AZ Ő VESZTESÉGE VAN BELEKÓDOLVA!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése