Kormányellenes lázadó csoportok több mint 450 fegyverese, és mintegy 250 velük együttműködő körözött bűnöző tette le a fegyvert Szíriában az orosz légicsapások kezdete után.
A Daraa területén történt fegyverletételről a Szíriai Arab Hírügynökség számolt be; a jelentés szerint a “fegyveres ellenzéki csoportok” csütörtökön és pénteken (az orosz légierő beavatkozásának kezdete utáni két nap során) Jordánia határai mellett megadták magukat a helyi hatóságoknak, és átadták fegyvereiket. A kormányerők számos mesterlövészpuskát és gépkarabélyt foglaltak le, a fegyveres ellenzéki csoportok tagjai pedig a nemzeti megbékélési programnak megfelelő elbírálásban részesülhetnek.
Szíria legitim kormánya azok számára hirdette meg a nemzeti megbékélési programot, akik szíriai állampolgárok, de változást akartak, és a háború kezdetén nem voltak tisztában azzal, hogy az ország destabilizálásában egy idegen hatalom eszközeként vesznek részt, emiatt csatlakoztak az országszerte működő lázadó csoportokhoz. Az Aszad-kormány lehetővé teszi, hogy a megtévesztett személyek részt vegyenek egy rehabilitációs programban és visszatérjenek a békés életvitelhez, amennyiben átadják fegyvereiket és felhagynak a harccal.
A program eddigi leglátványosabb sikerét az a 2014 októberében történt eset jelentette, melynek során több mint 1500 felkelő adta meg magát, miután Homszban elfoglalták a városközpontot. A nemzeti megbékélési program azonban ismét előtérbe került az orosz légierő beavatkozását követően, és megkezdődött a kormányellenes fegyveres csoportok dezertálása. A Ria Novosztyi hírügynökség szerint az Al-Nuszra Front több mint háromezer tagja is külföldre menekült, miután Háma provinciában a hadsereg figyelmeztette a lakosságot, hogy a térségben nagyobb offenzíva veszi kezdetét.

http://hidfo.ru/2015/10/tomeges-fegyverletetel-sziriaban-megkezdodott-a-lazado-csoportok-szethullasa/