2015. október 5., hétfő

Majdnem meglincselték az Air France vezetőit a munkások

Franciaországban nem viccelnek a dolgozók, ha az állásukról van szó; ezt most az Air France-KLM alkalmazottai bizonyították:
a cég vezetése bejelentette, hogy leépítenek 2900 embert, erre a dolgozók megrohanták a cég központját, és majdnem meglincselték a HR-főnököt.
A francia–holland légitársaság Párizs külvárosában lévő irodaházában hétfőn épp igazgatósági ülést tartottak, ami félbeszakadt, amikor a leépítések miatt sztrájkoló dolgozók benyomultak az épületbe. A dolgozók annyira feldúltak voltak, hogy bántalmazni kezdték az épületből kifelé igyekvő HR-főnök Xavier Broset-t – már letépték róla az ingét és a zakóját, de a biztonsági őrök segítségével végül sikerült átmásznia egy kerítésen, és el tudott menekülni. Egy másik cégvezető is ing és zakó nélkül jutott csak el a kocsijáig.
Az Air France-KLM Európa egyik legnagyobb légitársasága, összesen 52 ezer embert foglalkoztat, viszont régóta veszteséges, és már nem bírja tartani a lépést a versenytársakkal. Ezért először arról próbálták meggyőzni a pilótákat, hogy dolgozzanak évi 100 órával többet ugyanazért a fizetésért, amibe persze ők nem mentek bele. Ezután drasztikusabb lépésekhez nyúlt a cég vezetése, és azzal állt elő, hogy megszüntetnek ötöt a hosszabb járatok közül, csökkentik a járatok számát, és kirúgnak 300 pilótát, 900 légiutas-kísérőt és 1700 reptéri dolgozót.
A sztrájkoló munkások a hétfői akciójukkal nem igazán állították maguk mellé a céget és a 17 százalékos tulajdonos francia államot, az erőszakot ugyanis nem győzte elég gyorsan elítélni az Air France vezérigazgatójától kezdve  Alain Vidalies közlekedési miniszterig mindenki. Mondjuk a kormány már eddig sem állt a dolgozók pártján, Manuel Valls miniszterelnök például már korábban is morgott amiatt, hogy a pilóták nem hajlandók megállapodni a légitársasággal.
Francia munkások nem először keménykednek a főnökeikkel, 2009-ben például a munkaügyi konfliktuskezelés bevett módszerévé vált, hogy a munkások túszul ejtették a cég vezetőit, ha azok leépítéssel fenyegettek. Ez történt például a Peugeot egyik leányvállalatánál és a Caterpillar gyáránál is.

Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése