A migrációs válság meglátszódik a választási eredményeken; migrációellenes párt jutott kormányra Svájcban, az ország saját kvótarendszerrel korlátozhatja a bevándorlást, és a lakosság egyre kevesebb bizalmat szavaz az Európai Uniónak.
A Svájci Néppárt szerezte meg a szavazatok 29,4%-át a vasárnapi országgyűlési választáson, és ezzel további 11 székhez jutott a parlamentben – részben a migrációs válságnak köszönhetően. A választók egyre kevesebb bizalommal tekintenek az Európai Unióra, ami láthatóan képtelen a migrációs válság kezelésére, emiatt a Svájci Néppárt 65 mandátumhoz jutott a parlamentben. Eközben az európai integrációt erőltető Szociáldemokrata Párt a szavazatok alig 18%-át kapta, és ezzel két mandátummal kevesebbhez jutott, mint az előző ciklusban. A jobbközép Szabad Demokrata Pártra a választók 16,4%-a voksolt, a szavazatok tekintélyes része pedig kisebb pártokra oszlott el.
Az országgyűlés várhatóan december 9-én választja meg az új, hét fős kormányt. A tél folyamán Svájc radikális intézkedéseket hozhat a bevándorlás ellen, mert azt mostanra nem csak a jobboldal, de liberális politikusok is korlátoznák. Svájc lakossága 2014-ben referendummal döntött arról, hogy kvótákat kell bevezetni az Európai Unióból belépő bevándorlók maximális számára vonatkozóan. A kormány vélhetően első intézkedései közt fogja ezt meglépni, mert a lakosság a választási eredményekkel egyértelmű jelzést adott arra vonatkozóan, hogy nem kérnek azokból a pártokból, melyek engedélyeznék a korlátlan bevándorlást.
Doris Fiala, a SZDP képviselője szerint határozott törésvonal alakult ki a svájci belpolitikában arra vonatkozóan, hogy fenntartsák-e az Európai Unióval folytatott kétoldalú együttműködést, vagy teljes mértékben korlátozzák a bevándorlást. Svájc ráadásul nem csak az afrikai és közel-keleti migránsok, hanem az Európai Unió állampolgárai számára is korlátozásokat vezet be. Fiala szerint “Svájc a saját sikeressége áldozatává vált”; az ország az Európai Uniótól elkülönülten olyan kiemelkedő gazdasági sikereket ért el, hogy évente 80 ezer európai akar Svájcban letelepedni. A képviselő szerint ilyen mértékű gazdasági bevándorlásra nem voltak felkészülve; gyakorlatilag minden évben egy újabb várost töltenének meg a Svájcba érkező uniós állampolgárok.

http://hidfo.ru/2015/10/svajcban-is-a-bevandorlas-korlatozasaval-lehetett-kormanyra-jutni/