2015. október 20., kedd

Elszabadultak az indulatok, könnygázt vetettek be a horvát-szlovén határnál

Könnygázt vetett be a szlovén rendőrség a migránsok ellen a szlovén-horvát határon fekvő Trnovec határátkelőnél – jelentette keddre virradóra a horvát média.
A HRT közszolgálati televízió helyszíni jelentése szerint a muraközi határátkelőhöz hétfő hajnalban kettő óra körül érkezett mintegy 1800 migráns vonattal a kelet-szlavóniai Tovarnikból. A szlovén határőrök már hétfőn reggel elkezdték lassanként átengedni elsősorban a gyerekeket és az asszonyokat a határon, de a többiekért csak délután háromkor kezdtek érkezni autóbuszok. Az utolsó buszok este nyolc óra körül jöttek, hogy elszállítsák a még ott maradt néhány száz embert – számolt be az MTI.
Éjfél előtt az utolsó menekültek – miután mintegy húsz órán át várakoztak a szakadó esőben – dulakodni kezdtek a szlovén rendőrökkel, mert mielőbb fel akartak szállni a fűtött járművekre. A rendfenntartók könnygázt vetett be ellenük, hogy visszaállítsák a rendet.
De amúgy Németországban IS zajlik a migránsélet.
Hamburgban egy menedékkérőket befogadó állomáson tömegverekedés volt, egy másik szálláson összevertek egy keresztény menedékkérőt, Türingia tartományban pedig ismeretlenek elárasztottak egy menekültszállásnak szánt lakóházat.
A hamburgi rendőrség közleménye szerint egy szálláson egyelőre ismeretlen okból 40-50 ember esett egymásnak, egyebek között ágyak szerkezetéből kitört aluminiumrudakkal. A rendőrök kilenc rohamkocsival szálltak ki a helyszínre. A nyugalmat sikerült hamar helyreállítani. Egy 18 éves menedékkérőt súlyos fejsérüléssel kórházba szállítottak.
A hamburgi rendőrség egy másik hétfői közleménye szerint egy másik befogadóállomáson egy afgán menedékkérő teleszkópos bottal – úgynevezett viperával – súlyosan megsebesítette egyik iráni lakótársát. Az afgán férfit lefogták, de egy 15-20 tagú csoport kiszabadította. A férfi végül elmenekült a szállásról. Személyazonossága ismert, a rendőrség keresi.
A közlemény szerint lehet, hogy a konfliktusnak vallási háttere van, ezért a nyomozásba bekapcsolódott a tartományi bűnügyi hivatal államvédelmi osztálya.
Hírportálok beszámolói szerint a rendőrség egyik szóvivője kiegészítette a közleményt, elmondta: az iráni férfi nemrég elmesélte afgán lakótársának, hogy áttért a muzulmánról a keresztény vallásra, mire az afgán azt mondta, hogy ezért ezentúl bármikor büntetlenül megölheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése