A 112 Ukrajna TV-csatorna volt igazgatója, Viktor Zubrickij közlése szerint az elnöki hivatal követelte tőlük, hogy ne hozzák adásba azokat a fotókat és videofelvételeket, melyeken látható, hogy az ukrán elnök kezet fogott Vlagyimir Putyinnal.
A 112.ua oldalán megjelent közlemény szerint október 2-án a TV-csatorna vezetői számos telefonhívást kaptak az elnöki hivataltól. Ukrajna új, az “európai értékek iránt elkötelezett” vezetői azt akarták elérni, hogy az ukránok ne láthassák, amint az elnökük kezet fog az orosz államfővel. Zubrickij felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenetet egyetlen ukrán TV-csatorna sem adta le, vagyis feltehetően az elnöki hivatal a média egészében kikényszerítette a nem kívánt jelenetek kicenzúrázását.
“Porosenko és Putyin kezet fogtak, de Ukrajna vezetői utólag azt kívánják, az ukránok bár ne tudnának róla.”
Zubrickij elmondta, hogy a TV-csatorna az elnöki hivatal nyomásgyakorlása ellenére leadta a kifogásolt jelenetet. Azt követően egy rekord gyorsaságú bírósági végzés született, ami alapján rendőrök átkutatták a 112-Ukrajna székházának épületét, és minden számítógépet, adathordozó eszközt lefoglaltak. Zubrickij úgy összegezte a történteket, hogy a hatóságok technikai akadályokat gördítenek a csatorna normális működése elé, hogy ezzel elérjék annak végleges leállítását.
Elmondása szerint nem ez az első alkalom, hogy a TV-csatorna hatósági nyomás alá került. 2015 áprilisában Porosenko diktatórikus eszközöket vetett be, hogy ellehetetlenítse a csatorna működését. Ennek során a tulajdonosok fenyegetéseknek voltak kitéve, koncepciós pereket indítottak ellenük, és az elnök kilátásba helyezte a működési engedélyek bevonását.
2013 szeptember végén Ukrajna utolsó legitim államfője, Viktor Janukovics úgy döntött, hogy nem írja alá a társulási egyezményt az Európai Unióval, mert az gazdasági katasztrófát jelentene Ukrajna számára. Később a tárgyalássorozatban résztvevő ukrán diplomaták nyilvánosságra hoztak egy nem-hivatalos dokumentumot, amit Ukrajna a csatlakozási szerződés mellékleteként kellett volna aláírjon, és gyakorlatilag előírta számukra a teljes hazai ipar leépítését.
2013 novemberében civil látszatú tüntetések kezdődtek Kijevben. 2014 február végére egy demokratikus felhatalmazással nem rendelkező atlantista csoport kezdett el kormányként működni Ukrajnában. Az ország új, puccsal hatalomra juttatott kormánya 8 hónapon át demokratikus felhatalmazás nélkül működött, és ebben az időszakban aláírtak minden dokumentumot, amit Janukovics nem volt hajlandó. Az atlantista kormány az ellenzéki média működését brutális eszközökkel ellehetetleníti, a tulajdonosok koncepciós perekkel és fenyegetésekkel, zsarolással kellett szembenézzenek. A Zubrickij által említett jelenetet amiatt nem engedték volna nyilvánosan megjeleníteni, mert az éles ellentétben áll a kormány háborús retorikájával, valamint azzal, hogy a médián keresztül megpróbálják agresszorként, ellenségképként feltüntetni Oroszországot.


http://hidfo.ru/2015/10/az-atlantizmus-mediacenzurat-hozott-ukrajnaba/