02
Horvátország is kerítést épít a Szerbiával közös határszakaszon, ha Németország lezárja határait. Ezzel a “nem európai módszerrel” próbálnak megszabadulni menekültek százezreitől.
Vesna Pusic külügyminiszter a mai nap folyamán, a horvát N1 televíziónak nyilatkozva jelentette be, hogy készen állnak lezárni az ország határait, ha Németország korlátozza a bevándorlást. Szerinte a kerítés építésével két hét alatt végeznek majd.
“Mi mást tehetnénk? Hagyjuk menekültek százezreit Szerbiában, és várjuk, hogy a helyzet robbanjon.”
Zoran Milanovic miniszterelnök korábban úgy fogalmazott a magyar-szerb, majd a magyar-horvát határra épített határzár kapcsán, hogy ők is “bármikor építenek két hét alatt egy kerítést, de nem akarnak”, mert a kerítés építése “nem európai módszer”, és ezzel “Magyarország elszigeteli magát”.
Úgy tűnik, mostanra Horvátország is készen áll arra, hogy “elszigetelje magát”. A magyar határ védelmében a térségi országok példátlan összefogása valósult meg, miközben Horvátország schengeni pozíciója megrendült. Rogán Antal szeptember közepén kijelentette, hogy amennyiben Horvátország nem hajlandó megvédeni a schengeni övezet határait, Magyarország blokkolni fogja Horvátország schengeni csatlakozását. Szijjártó Péter kijelentése szerint a horvát kormányfő vélhetően frusztrált a választási kampány miatt.
Horvátország november 8-án tart országgyűlési választásokat. Milanovic frusztráltságának oka, hogy pártja a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint már csak 25,4%-os támogatottsággal bír. A felmérések alapján várhatóan a Horvát Demokratikus Közösség nyeri a választásokat, ami viszont jó kapcsolatot ápol az Orbán-kormánnyal. Milanovic a várható választási vereség képe mellett azzal kellett szembesüljön, hogy nem érdemes Európa liberálisaival szövetkezni Magyarország ellen; amennyiben az Európai Unió nem hajlandó lezárni a schengeni övezet határait, egy visegrádi unió fogja lezárni a sajátjait.

http://hidfo.ru/2015/10/horvatorszag-varja-hogy-ujra-robbanjon-a-helyzet-a-magyar-hataron/