Irak védelmi minisztériuma nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amin a kínai gyártású CH-4B drón indítása látható a bagdadi al-Kut légibázison.
Haled al-Obeidi, Irak védelmi minisztere az interjú során elmondja, hogy a CH-4B “Szivárvány” drón első harci bevetésére indul az ISIL ellen az Anbar provinciában. A The Diplomat magazin az eset kapcsán hangsúlyozta; egyelőre nem hoztak nyilvánosságra arra vonatkozó adatokat, hogy Kína milyen típusú és mennyi drónnal látta el Irakot, illetve, hogy csak a videofelvételen látható típust kapták-e, vagy más gyártmányokat is a kormányerők rendelkezésére bocsátottak.
A Popular Science szerint a CH-4 támogatja a legmodernebb irányítási rendszereket, egy kétszemélyes, mobil irányítóközpontból vezérelhető, ami műholdas és közvetlen irányítást is lehetővé tesz. A drón lehetővé teszi a vezérlő személyzet életének kockáztatása nélküli csapásmérést mintegy ötezer méterről, ezért nagy mértékben hozzájárul az erőviszonyok átrendezéséhez. A CH-4 Irakban való megjelenése rámutat, hogy az Egyesült Államok mindinkább háttérbe szorul a közel-keleti országoknak történő dróneladások terén.

http://hidfo.ru/2015/10/kinai-dronokkal-harcolnak-az-iszlam-allam-ellen/