– Negatívra rontotta Ausztria osztályzati kilátását a Moody’s –

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Ausztria lehetséges legjobb, “Aaa” államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban az osztrák gazdaság gyenge növekedési kilátásaival indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében a lépés indokai között kiemelte azt a véleményét, hogy az osztrák gazdaság növekedési kilátásai valószínűleg az évtized végéig gyengék maradnak, és az alacsony növekedési ráta várhatóan megnehezíti a viszonylag magas államadósság-teher érdemi csökkentését ebben az időszakban.
A Moody’s szerint az osztrák hazai össztermék (GDP) reálértéken számolva alig nőtt 2012 óta.
A cég az osztályzati kilátás rontásához fűzött előrejelzésében az idei évre 0,7 százalékos, a 2015-2019-es időszakra éves átlagban 1,2 százalékos növekedést jósol az osztrák gazdaságban, hangsúlyozva, hogy a pénzügyi válság előtti években, 1999-2007 között az éves osztrák GDP-növekedési átlag 2,5 százalék volt.
Ausztria növekedési potenciálja sokkal alacsonyabb, mint a globális válság előtti időszakban volt, abszolút értelemben és a többi “Aaa” besorolású szuverén adóshoz viszonyítva egyaránt, és ez a helyzet aligha változik az évtized végéig – áll a Moody’s londoni elemzésében.
A hitelminősítő szerint ebben szerepe van a gyenge beruházási és magánfogyasztási dinamikának, valamint a versenyképesség és az exportteljesítmény fokozatos eróziójának.
Az elemzés kiemeli, hogy a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi mércéjén az osztrák gazdaság versenyképessége a leggyengébb azon 14 szuverén adós közül, amelyeket a Moody’s szintén a lehetséges legjobb, “Aaa” osztályzattal tart nyilván.
A cég várakozása szerint a gyenge növekedési kilátások várhatóan megnehezítik az államadósság-ráta csökkentését és a pénzügyi válságból eredő azon költségvetési hatások felszámolását, amelyek miatt a GDP-arányos osztrák államadósság 65 százalékról 84 százalékra emelkedett 2007 és 2014 között.
A Moody’s hangsúlyozza, hogy az osztrák államadósság-ráta a második legmagasabb a cég besorolási listáján “Aaa” osztályzattal szereplő szuverén adósok között. Ausztriát csak az Egyesült Államok előzi meg ebben a csoportban, ám az amerikai gazdaság működési környezete egészen más – áll a hitelminősítő elemzésében.
A cég várakozása szerint az osztrák államadósság-ráta az idén tetőzik 87 százalék körül, és utána is csak lassú csökkenésnek indul. Ausztria a globális pénzügyi válság idején elveszített költségvetési mozgásteret valószínűleg hosszú évekig nem nyeri vissza, és emiatt az osztrák gazdaság nagyobb mértékben ki van téve a negatív gazdasági-pénzügyi sokkoknak, mint a válság előtt – áll a Moody’s elemzésében.
A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Moody’s tartja nyilván az osztrák szuverén adósságot a legmagasabb osztályzattal. A Standard & Poor’s már 2012-ben, a Fitch Ratings idén februárban vonta meg Ausztriától a lehetséges legjobb – e cégek módszertanában “AAA”-val jelölt – államadós-osztályzatot. Mindkét hitelminősítő jelenleg “AA plusz” szinten tartja nyilván az osztrák államadósságot.
Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából – a Moody’s “Aaa” besorolása ellenére – Ausztria már nem tartozik az “AAA/Aaa” szintre besorolt szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós milyen besorolási szinten van.
MTI – SzRTI