Október 24-én a Portugál Munkások Konföderációja tömegdemonstrációt szervez a NATO folyamatban lévő hadgyakorlata ellen. A Lisszabonban szervezett megmozdulásra több ezer főt várnak.
A szervezet nemzetközi biztosa, Fernando Maurico szerint nem lehet pontosan megbecsülni, mekkora tömeget várnak, de a bevont szervezetek száma alapján egy több ezer fős demonstráció várható.
Portugáliában több mint 36 ezer katona részvételével zajlik egy NATO-hadgyakorlat, és ennek több mint fele amerikai. Az október 3. és november 6. közt lefolytatott Trident Juncture művelet Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában, a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceán partvidékén a NATO “védelmi képességeit” hivatott demonstrálni, de az érintett országok több politikusa is egyszerű erőfitogtatásnak értékeli azt.
Mauricio szerint ennél jobb célokra, például munkahelyteremtésre és a gazdaság élénkítésére kellene fordítani az adófizetők pénzét, nem pedig háborús készülődésre, ami a gazdasági mutatókat csak papíron javítja, és egyedül a fegyvergyártó cégeket juttatja profithoz.
“Nem a NATO az egyetlen létező katonai szövetség. Mi a békét támogatjuk, és a nemzetközi szereplők közti konstruktív párbeszédet. Nem támogatjuk a NATO politikájának folytatását, és magát a katonai blokkot sem támogatjuk.”
A tömeges hadgyakorlatok miatt más országokban is zajlottak már tüntetések. A spanyol Tudatos Ellenállási Mozgalom blokádokkal akadályozta a NATO-hadgyakorlatokra szállított haditechnikai eszközök áthaladását Zaragoza területén, ahol nem csak az amerikai hadsereg egy logisztikai központja található, de több mint kilencezer NATO-katona is elszállásolásra került.


http://www.hidfo.ru/2015/10/tomegdemonstracio-lesz-a-nato-ellen-lisszabonban/