Tegnap, a mára virradó éjszaka, és a mai délelőttön meglehetősen feszült helyzet alakult ki Donbasszban.
vat
Már tegnap a késő délutáni órákban több alkalommal is tüzet nyitott a valcmanista horda a frontszasz középső részén.
Tegnap még “csak” Jaszinovataját lőtték Nyalókakirály martalócai 82 milliméteres aknavetőkkel.
Estétől viszont egészen begorombultak, és mivelhogy addigi provokációikra érdemi válasz a népköztársaságiak részéről nem érkezett, föl is bátorodtak.
Fenntartva Jaszinovataja aknavetőzgetését, Gorlovkát, Alekszandrovkát, majd éjjel két órától kezdődően Donyeck északi peremét is elkezdték lőni.
Éjféltől kezdve kaptak választ! Az önvédelmi erők úgyszintén aknavetőkkel és géppuskákkal válaszoltak/válaszolnak a latorhordáknak.
Az összecsapások a donyecki repülőtérnél a legintenzívebbek, és valamennyi felsorolt helyszínen még ma délután kettő órakor is tartottak.

Nincs rend az ukrán fegyveres erőkben. Fegyelmezetlenség, duhajkodás, s az egységes vezetés hiánya miatti viták, már az egymás közötti harcokba is torkollnak.

http://www.balrad.com/2015/10/24/nyugtalansag-donbasszban/


Október 22. éjjeli óráiban harcok voltak Sirokino környékén az ukrán katonák között – írja a TASS a DNR jelentésére hivatkozva.
„Ma éjjel harcok voltak Sirokino környékén az ukrán katonák között. Az ütközet néhány órán át tartott. Egyelőre nem tudunk mit mondani a sérültek számáról” nyilatkozta a forrás. A konfliktus lehetséges oka két katonai egység parancsnoka közötti vita lehetett. Az is lehetett, hogy a parancsnokok ittas állapotban voltak. Az ukránok közötti legutóbbi harcokat szeptember 20-án jegyezték fel Avgyejevka környékén

Halálos csapdák civileknek, az Ukrán Hadseregtől

A DNR kormánya genfi egyezmény megsértésével vádolja Kijevet. – Az ukrán katonák megszegik az egyezményeket és továbbra is elaknásítják a területeket, amit nem rögzítenek térképeken – írja a RIA Novosztyi.
Eduard Baszurin, a donyeckiek katonai parancsnoka szerint az ukrán katonák az utóbbi időben olyan területeket is elaknásítanak, ahol civilek közlekednek.
„Többször is felfigyeltünk arra, hogy az ukrán katonák az általuk ellenőrzött területeken, közel a konfrontációs vonalhoz elaknásítják a területeket. Ennek a bizonyítéka, amikor október 22-én Majorszk település mellett felrobbant egy békés lakos. Az aknászaink ennek a területnek a közelében két repeszaknát ártalmatlanítottak.
1219180023
Olyan helyeken voltak elhelyezve, ahol civilek közlekednek. Ezek a tények azt tanúsítják, hogy az ukrán hadsereg nacionalista egységei rengeteg aknamezőt hoztak létre, amelyet nem rögzítettek dokumentumokban és nem készítettek aknatérképeket, – ami az 1980-as genfi egyezmény durva megsértése” mondta Baszurin.

A DNR frontvonalán új ukrán páncélosokat és tüzérséget fedeztek fel

Az ukrán katonák 10 páncélost és nagy kaliberű tüzérségi fegyvert telepítettek a frontvonalra – írja Novorosszia hírügynöksége Eduard Baszurinra, a donyeckiek katonai parancsnokra hivatkozva.
„Kalinovo településre 18 kilométerre a frontvonaltól öt páncélos érkezett, ugyanúgy ahogy a frontvonaltól négy kilométerre lévő Verhnyetoreckoe településre is öt páncélos került. Krasznogorovka településen négy kilométerre a frontvonaltól 2A36 Giacint-B tüzérségi fegyvert fedeztek fel” mondta Baszurin.

Az ukrán hadsereg tüzet nyitott Donyeck külterületeire

Az ukrán hadsereg katonái október 22 éjjelén három órán keresztül bombázták Donyeck északi és nyugati külterületét – írja a TASS a DNR-ben lévő forrására hivatkozva.
„Tüzet nyitottak a város Petrovszkij és Kujbisevszkij kerületére, Szpartak telepre és a donyecki repülőtérre. Az ukrán hadsereg Peszkiben lévő állásaikról lőttek lőfegyverekkel, aknavetőkkel, automata gránátvetőkkel és BMP-vel” nyilatkozta a forrás. A donyecki forrás megcáfolta az az állítást, miszerint a donyeckiek tüzet nyitottak volna az ukránok Sirokinóban és Peszkiben lévő állásaikra. „A köztársaság fegyveres ereje nem nyitott választüzet” – mondotta.

Az elmúlt 24 órában háromszor lőtték az ukránok a DNR területét

A DNR védelmi minisztériumának közleménye szerint a fegyvernyugvás ellenére az ukrán haderő 3 ízben lőtte a DNR területét aknavetőkkel. Volvo-Center kerület és a repülőtér volt az aknák becsapódásának helye, a szakértők szerint 82 mm-es aknavetőt használtak az ukrán egységek.
TASSRIANovorossinformRapid PressSzabad Riport