Komolytalan és nem reális az Európai Bizottság elnökének javaslata, amelyet a vasárnapi migrációs csúcstalálkozón kíván előterjeszteni – mondta horvát miniszterelnök szombaton a Nova TV-nek adott interjújában. Zoran Milanovic arra reagált, hogy a javaslatban egyebek mellett az is szerepel: a migránsok útvonalán fekvő országok vállalnák, hogy növelik a menekültek ideiglenes befogadására szolgáló kapacitásukat, továbbá, hogy a térség országai a jövőben nem engedik át a menekülteket határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül.
Milanovic azt nyilatkozta: vasárnap Brüsszelben Horvátországra nézve nem fog semmilyen kötelezettséget vállalni, valamint megismételte, hogy országa nem lesznek gyűjtőközpont.
Szerinte a problémát ott kell kezelni, ahol az ered, vagyis Görögországban. Horvátország pedig kész segíteni, és hajókat küldeni a görög partokhoz – ígérte.
A kormányfő jelezte: Zágráb továbbra is azt teszi, amit eddig tett. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy a szomszédos országok lezárják határaikat. “Nem vagyunk naivak” – jelezte.
Milanovic arról is beszélt, hogy “kicsit már zavarja Szlovénia állandó panaszkodása”, amely szerinte nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy Ausztria nem fogadja a menekülteket.
A kormányfő emlékeztetett, hogy volt, amikor a magyar határra naponta 10 ezer embert is elszállítottak, a magyar hatóságok pedig azonnal tovább szállítottá őket az osztrák határra. Azóta pedig nem változott az osztrák politika – hangsúlyozta.
“Ha tűz van, nem nézed a jelzőtáblákat, minimálisan nézel körül, és áthajtasz a piroson” – fogalmazott a horvát kormányfő.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni a vasárnapi migrációs csúcstalálkozón, hogy a résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság ügyének kezelésében, amelyeket azonnal el is lehet fogadni.
Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amelyre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia vezetői, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök kaptak meghívást.
(MTI)