Finnországban a társadalom többsége ellenzi az ország NATO-csatlakozását. Az euro-atlanti tömb elutasítottságát egy fővonalú sajtóorgánum által készíttetett felmérés is alátámasztja.
Az Yle hírügynökség megrendelésére készült közvélemény-kutatás eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a lakosság többsége nem tart semmilyen külső fenyegetéstől, amitől a NATO kellene “megvédje”. Sokkal inkább a NATO-csatlakozást tartanák problémának: a finnek alig 22%-a támogatja a csatlakozást, miközben 55%-uk a NATO ellen szavazna egy most vasárnap tartott népszavazáson. A lakosság mintegy negyede nem rendelkezik határozott véleménnyel arról, hogy akar-e NATO-tagságot.
A közvélemény-kutatás arra is kitért, hogy a finn lakosság megváltoztatná-e mostani véleményét, ha Svédország csatlakozna az észak-atlanti szövetséghez. Ebben az esetben a finnek 35%-a támogatná a NATO-tagságot – ami még mindig azt jelentené, hogy a csatlakozásnak nincs demokratikus legitimációja. A bizonytalanok egy részét meggyőzné, ha a szomszédos ország csatlakozna, a NATO-tagságot ellenzők aránya azonban ebben az esetben sem csökkenne jelentősen.

http://www.hidfo.ru/2015/10/a-finnek-tobbsege-nem-akar-a-nato-tagja-lenni/