Miközben az érintett vállalatok többsége ellenzi az amerikai kormány és a nagyobb IT-cégek közti adatmegosztást legalizáló törvényt, a Facebook nem csak támogatja azt, de mint kiderült, lobbizik is annak érdekében, hogy a kormány legálisan hozzáférhessen a felhasználók adataihoz.
A Fight for the Future (Harc a Jövőért) jogvédő szervezet szerint a Facebook a szenátusban lobbizik azért, hogy megszavazzák azt az évek óta erősen vitatott törvényt, ami lehetővé tenné, hogy a kormány és a nagyobb technológiai cégek közt közvetlen adatmegosztás jöjjön létre. A Cybersecurity Information Sharing Act (CISA) védelmet biztosítana a Facebooknak és más nagyobb IT-cégeknek ahhoz, hogy hozzáférést adjanak a kormánynak a felhasználók adataihoz. A törvény keresztülvitele esetén ehhez minden joguk meglenne, és a felhasználóknak nem lenne beleszólása abba, hogy ki akarják-e adni a teljes levelezésüket a kormánynak, vagy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy egy titkos kormányhivatal valós időben nyomon követhesse tartózkodási helyüket.
A Fight for the Future aktivistái arra szólítják fel a Facebook felhasználóit, hogy világszerte indítsanak petíciókat az egyoldalú intézkedés ellen. A szervezet közleményében azt állítja, a Facebook aktívan lobbizik a szenátusban, hogy elősegítse a törvény végleges keresztülvitelét. A közlemény kitér arra, hogy Myriah Jordan, a Facebook közpolitikai menedzsere korábban egy a CISA törvény megszavazását erőltető szenátornak dolgozott, aki jelenleg is lobbitevékenységet folytat a felhasználók adatainak kiszolgáltatásáért. A szervezet szerint a Facebook már évekkel azt megelőzően kampányolt a CISA megszavazásáért, hogy más IT-cégek hivatalos állásfoglalást alakítottak ki annak elutasításáról.
A szervezet közleménye szerint a közelmúltban felszólították a Facebook tulajdonosait, hogy tegyenek egyértelmű állásfoglalást a törvényre vonatkozóan, de ezt máig nem tették meg, ehelyett a színfalak mögött azon dolgoznak, hogy a törvényt minél hamarabb megszavaztathassák a szenátussal. Bár a közösségi háló képviselői tagadják a vádakat, arról továbbra sem hajlandók egyértelmű állásfoglalást tenni, hogy magát a törvényt elutasítják-e. A Twitter, Yelp, Wikimedia, Reddit, Apple és Dropbox már mind egyértelművé tették, hogy az “adatmegosztás” új szabályozását teljes egészében ellenzik. Keresztülvitele esetén a CISA az amerikai kormány kezére játszaná a felhasználók összes személyes adatát, beleértve minden, évekkel ezelőtt a Facebook-ra feltöltött fotót, a személyes levélváltásokat, a Facebook által rögzített IP-címet, a tartózkodási helyet, a felhasználók által tett összes véleménynyilvánítást, és valamennyi metaadatot, ami lehetővé teszi teljes személyiségprofil készítését.
A törvény megszavazása esetén a Facebook a teljes európai lakosság online tevékenységének sok évre visszamenő dokumentációját adná át az amerikai titkosszolgálatoknak.
http://www.hidfo.ru/2015/10/a-facebook-begyujtotte-europa-szemelyes-adatait-es-atadja-az-amerikai-kormanynak/