Budapest — A tavasszal bebukott Quaestor egyik ingatlancégének vezetőjét igazolta le vezérigazgató-helyettesnek az állami tulajdonú Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., amelynek a 150 milliárd forintos múzeuminegyed-beruházást kell levezényelnie – tudta meg a HVG.
főnök Gyorgyevics Benedek -Áprilisi Ifjak Egyesület- tíz évet húzott le a DunaCity Budapest Kft.-nél, amely a soroksári Duna-ágnál egy egész városrészt tervezett felhúzni, irodákkal, lakásokkal és szórakozóhelyekkel, de ez az 1 milliárd eurós (300 millilárd forint) beruházás a válság miatt a mai napig nem valósult meg. Ennek a cégnek volt a tulajdonosa a Tarsoly Csaba érdekeltségébe tartozó Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. Ismert: az idén kipattant brókerbotrányok a Quaestort is bedöntötték, miután kiderült, hogy Tarsolyék 200 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni a befektetők felé. Azóta a károsultak állami intézmények és politikusok háza előtt tüntetnek a pénzükért.
Gyorgyevics ismerte a csalás miatt jelenleg előzetesben lévő Tarsoly Csabát, de nem volt vele szorosabb kapcsolatban.

– Ő napi szinten nem foglalkozott a beruházással, a szakmai munkában sem vett részt, így közvetlen munkakapcsolatom nem volt vele – mondta el a Blikknek Gyorgyevics Benedek, aki idén márciusban jött el a cégtől. – A Quaestor-botrány kirobbanása után azonnali hatállyal beadtam a felmondásomat. Nem akartam ugyanis, hogy a nevem a Quaestor pénzügyi tevékenységével kapcsolatba kerüljön – jelentette ki Gyorgyevics, aki hangsúlyozta: amikor ő az ingatlanos céghez került, még sehol sem volt a Quaestor, amely csak később lett rész-, majd 100 százalékos tulajdonosa a DunaCitynek.
rajz
A rajzasztalon már elkészült a Magyar Zene Háza. Kultúra a csónakázótó mellett Az állami Városliget Zrt.-nél tudtak Gyorgyevics előéletéről. – Mivel munka nélkül maradtam, az összes helyre elküldtem az önéletrajzomat, ahol nagyobb ingatlanfejlesztés zajlik. A Városliget Zrt.-nél több körös meghallgatás után döntöttek arról, hogy szakmai múltam és tapasztalataim miatt engem választanak – folytatta a vezérigazgató-helyettes.
Kerestük a városligeti múzeumi negyed ötletgazdáját, Baán László miniszteri biztost, aki a Városliget Zrt. ügyvezetője is, hogy miért pont egy volt quaestoros cégtől hoztak vezetőt, ám ő szabadságát tölti, és nem sikerült elérnünk.
ligetA városligeti ingatlanfejlesztés 150 milliárd forintba kerül, itt lesz Budapest múzeumi negyede. Sokan tiltakoznak ellene Gyorgyevics nemcsak az ingatlanszakmában, hanem a politikában is ismert. 2002-ben ugyanis az alelnöke volt a Fidesz által elvesztett választások után a szavazatok újraszámlálását követelő Áprilisi Ifjak Egyesületnek.
(blikk)