Drámai a helyzet a török-iraki-szíriai hármas határ közelében, török területen fekvő Silopi városában. A 84 ezres városban a török kormány kurdokat hátba támadó döntése ellen tiltakozó tüntetők és a rendőrség között törtek ki összecsapások. Több épület lángol, kurd források 2 vagy 3 halálos áldozatról beszélnek.
sil
A török rendőrség tüzet nyitott a török-szíriai-iraki hármas határ közelében, török területen fekvő Silopi városában kurd tüntetőkre – jelentették kurd források. A jelentések szerint az összecsapásoknak 2 vagy 3 halálos áldozata van, a sebesültek száma 10. A városban készült képek és videók tanúsága szerint Silopi fölött füst terjeng, több épület lángol. A videófelvételeken fegyverropogás hallatszik.
silo
Törökországban július végén kezdődtek összecsapások a lakosság mintegy egynegyedét kitető kurdok és a rendőri erők között, miután egy, az Iszlám Államhoz tartozó török terrorista több mint harminc kurd fiatalt meggyilkolt a Szíriával határos Suruc városában. A merényletet ürügyül felhasználva a török hadsereg hátba támasta az IÁ ellen küzdő szírai és iraki kurd gerillákat.
silop
Az incidensről készült videót itt nézhetik meg.
(atv)