Katasztrofális hatással van a német mezőgazdaságra az Oroszország elleni szankcióháború; a Tagesspiegel jelentése szerint a termelők közel 800 millió euró veszteséget szenvedtek a kereskedelmi korlátozások miatt.
Joachim Rukvid, a német gazdaszövetség elnöke szerint az orosz piac gyakorlatilag elveszett Németország számára, és a kormány mindent meg kell tegyen annak érdekében, hogy helyreállítsa korábbi kapcsolatait Oroszországgal – ellenkező esetben a munkanélküliség ugrásszerű emelkedésével kell számolni.
“A szankciók bevezetése után felére csökkent az Oroszországba irányuló export, ezzel Németország elveszítette egyik legnagyobb piacát.”
A gazdaszövetség elnöke azonban nem túloz, számos német vezető beszámolt már a katasztrófa szerű állapotokról. Májusban Franz Wiese, a brandenburgi parlament képviselője jelentette be, hogy csak az ő régiójában addig közel száz csőd volt köszönhető közvetlen Angela Merkel szankciós politikájának. Elmondása szerint az oroszellenes szankciók tömegével sújtják a kis- és középvállalkozásokat, a szankciók fenntartása a munkanélküliség további növekedéséhez vezet. A képviselő szerint a bojkott-politika megfosztja a vállalkozásokat attól a bevételforrástól, ami kis- és középvállalkozások esetében a következő évi működés költségeit is fedezi. A KKV-k korlátozott lehetőségeik miatt új piacot találni nem tudnak, és egy éven belül exponenciálisan növekedhet a csődbe jutott kis- és középvállalkozások száma.
Júliusban a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet arról számolt be, hogy az Oroszország elleni szankcióháború több mint 2,5 millió munkahelyet fenyeget az Európai Unió területén, és az unió egészének addigi veszteségei meghaladják a 109 milliárd eurót. Ennek legnagyobb része a német gazdaságra vonatkozik; Németországban még idén több mint félmillió munkahely szűnhet meg az Oroszország elleni szankciók miatt.

http://hidfo.ru/2015/08/800-millio-eurot-veszitettek-a-nemet-gazdak-a-szankciohaboru-miatt/