A nappali tagozatos magyar egyetemisták és főiskolások 37 százalékának a tervei között szerepel a külföldi letelepedés – derül ki az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport harmadik kutatási hullámának legfrissebb adataiból.
A tanulmány vizsgálta többek között a hallgatók társadalmi helyzetét, jövőképét, külföldi letelepedési szándékát.
Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport 2011 óta kétévente monitorozza a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások politikai, közéleti érdeklődését, gondolkodását, magatartását és politikai profilját. A most közzétett adatokat az idén áprilisban vették fel. Nyolcszáz hallgatót kérdeztek meg személyesen, a minta pontosan tükrözi a teljes populációbeli arányukat. A kutatást Szabó Andrea szociológus, politológus, a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézet főmunkatársa vezette.
Számára egyébként az okozta a legnagyobb meglepetést – mondta el kérdésünkre –, hogy
nem volt igazán meglepetés.
A politika iránti érdeklődés egyébként lényegesen csökkent az elmúlt két év alatt – derül ki a kutatásból. Az idén a magyar egyetemisták és főiskolások egyértelműen a korrupcióval azonosítják a politikát, míg 2013-ban a leggyakoribb említés ezzel kapcsolatban a hazugság volt.
„2015-ben – olvasható a jelentésben –, a hazugság mellett a csalás, a bélsár vulgárisabb formája, s a lopás volt a leggyakoribb említés, ám ebben az esetben is feltűnt a parlament, a hatalom, a kormány vagy Orbán Viktor neve.”
Adataik birtokában a kutatók valamelyest tipizálták is a pártok szavazóit. E szerint: „a Jobbik szimpatizánsainak többsége férfi, alapképzésre jár, kistelepülésen él, első generációs értelmiségi, és a maga módján vallásos”. Az LMP-sek jóval nagyobb arányban kerülnek ki a női, a nagyvárosi, a magasan képzett családból származó, mesterképzésre vagy doktori képzésre járó, nem vallásos hallgatók közül.
A fideszes hallgatók legkarakteresebb jellemzője a vallásosság, a jövőjükkel kapcsolatban magabiztosabbak, és sokan közülük jogi, orvosi képzésre járnak. A baloldali hallgatók kevésbé vallásosak, nagyobb arányban rendelkeznek diplomás szülőkkel, többségük nő, jelentős részük nagyvárosban él – vázolja a tanulmány.
(Forrás: NOL)