Lengyelország saját, független nyomozást kezdett meg az ország területén működő CIA-börtönök ügyében, melynek során nyilvánosságra jutott, hogy az amerikai titkosszolgálatok a lengyel hatóságok tudta nélkül az országba szállítanak és ott kínvallatásnak vetnek alá külföldi állampolgárokat.
A lengyel nyomozóhatóságok szerint Washington nem hajlandó az együttműködésre és visszatartja a kulcsfontosságú információkat, hogy így hátráltassa a vizsgálatokat azzal kapcsolatban, mit művel a CIA a befogadó ország tudta nélkül.
Az amerikai szenátus nemzetbiztonsági bizottsága tavaly decemberben hozta nyilvánosságra a CIA kínvallatási procedúráival kapcsolatos jelentését, amivel egyben arra is felhívták a nyilvánosság figyelmét, hogy a CIA az Egyesült Államok határain túl számos titkos börtönlétesítményt üzemeltet, ahol a “terror elleni háború” során foglyul ejtett személyeket kínvallatásnak vetik alá. A nyilvánosság számára készült jelentés az eredeti, több mint 6000 oldalas dokumentum alig 500 oldalba tömörített változata volt, de mégis felhívta a figyelmet arra, hogy Lengyelország, Románia, de még Olaszország és Macedónia területén is működnek ilyen létesítmények.
A lengyel hatóságok a történtek miatt kérték az amerikai Igazságügyi Minisztériumot, hogy adja ki a teljes jelentést Lengyelországnak. Az amerikai fél mindeddig megtagadta ennek teljesítését. Piotr Kosmaty, a krakkói fellebviteli ügyészség képviselője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a lengyel kormány amerikai részről mindeddig választ sem kapott az ezzel kapcsolatos megkeresésekre, emiatt az Európa Tanácsban is előterjesztették az ügyet. Varsó mindeddig hat alkalommal kérvényezte az eredeti jelentés kiadását a két ország közti jogsegély megállapodások mentén, ami – mint kiderült – csak az európai félre érvényes, mert Washington nem volt hajlandó együttműködni a lengyel hatóságok által kezdeményezett ügyben. Kosmaty elmondása szerint öt megkeresésre nem is válaszoltak, egyet indoklás nélkül visszautasítottak. Victoria Nuland szintén nem volt hajlandó válaszolni a jelentéssel kapcsolatos kérdésekre, ami azt mutatja, hogy Washington nem akarja számon kérni a felelősöket, nem működik együtt európai “szövetségeseivel”, és saját igazságszolgáltatását erőltetné Európára.
Ugyanakkor Michael Morell, a CIA volt igazgatóhelyettese a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a lengyel hatóságok tudtak az ország területén működő titkos börtönökről, és azok a kormány beleegyezésével működtek, a lengyel kormány csak a közvélemény miatt igyekszik elkerülni az ezzel járó népszerűségvesztést.
Akár tudtak róla a helyi hatóságok, akár nem, az Emberi Jogok Európai Bírósága idén mintegy 300000 dollár bírságra ítélte Lengyelországot, amiért az ország területén embereket kínoznak. A kormánynak a közvéleménnyel fokozottan számolnia kell, emellett felmerülnek további kérdések is annak kapcsán, hogy amennyiben Lengyelország területén működnek ilyen létesítmények, más térségi országokban, akár Magyarországon is üzemeltetnek-e titkos CIA börtönöket, és azok a kormány beleegyezésével, vagy annak tudta nélkül működnek. Mindkét eset arra mutatna, hogy a Washington és “szövetségesei” közti viszony szövetségesi volta csak a nyilvánosság ámítására szolgál, és az amerikaiak eszközként használják a térségi országokat, ahogy Magyarország területét is “igénybe veszik” az Oroszország elleni háborús készülődéshez.

http://hidfo.ru/2015/06/lengyelorszag-vizsgalatot-indit-a-cia-titkos-bortoneinek-ugyeben/