BND hidfo.ru
A Bild német napilap szerint Barack Obama kihagyhatja a G7 országok júniusi, Németországban tartandó találkozóját, ha a kormány kiadja az amerikai kémek célpontjainak listáját a parlamentnek. Sigmar Gabriel, a Szociáldemokrata Párt vezetője követelte Angela Merkeltől, hogy hozzák nyilvánosságra, pontosan kiket és milyen indokkal tartott megfigyelés alatt amerikai megrendelésre a német titkosszolgálat. A G7 találkozót június 7-re időzítették, a Bild információi szerint addig nyilvánosságra hozhatják a teljes listát, és Barack Obama emiatt nem fog megjelenni a G7 találkozón.
Az eseményt ráadásul a Bad Aibling központtól alig néhány kilométerre szervezték. Ez az a létesítmény, amit az NSA európai célpontok – vállalatok és politikai vezetők – megfigyelésére használt, így önmagában a hely megválasztása is arról árulkodik, hogy valami nagy változás készül a G7 találkozó idején.
Németországban április közepén robbant ki a kémbotrány, melynek során nyilvánosságra jutott, hogy a Bundesnachrichtendienst az amerikai titkosszolgálatoknak alárendelve folytatott kémtevékenységet európai célpontok ellen. Ennek részeként az amerikai National Security Agency jelölte a célpontokat, a német hivatal pedig az amerikaiak utasítására állandó megfigyelést folytatott európai politikusok és vállalatok ellen, akikről állandó információszolgáltatást biztosított az amerikaiaknak.
A megfigyelési botrány legkínosabb vonatkozása nem az, hogy az amerikaiak “szövetségesek ellen” kémkednek, hanem, hogy a német hivatalok az amerikai szerveknek alárendelve működtek. Németországban az amerikai kémbotrány azóta mindennapos téma a sajtóban, a német sajtóorgánumok címlapjain napi szinten jelennek meg a témával kapcsolatos új információk, vélemények. Ugyanakkor a kelet-európai sajtó egyáltalán nem foglalkozik a történtekkel. A kelet-európai országok sajtóorgánumai időről időre látványosan kiszolgálják az amerikai külügyi törekvéseket. Újságíróik minden bizonnyal azt remélik, hogy az amerikai kémbotrány hullámai nem érnek el Kelet-Európába. Pedig a gyakorlatban ennek épp ellenkezője fog történni; ahogy évtizedekkel korábban, most is minden, Európában zajló nagy változás Németországban kezdődik. Kelet-Európa már csak hozzá fog rendeződni ahhoz, ami Németországban kialakult.
A Bundesnachrichtendienst ügye jelenleg kivizsgálás alatt van. Abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a BND a kormány tudta nélkül szolgálta ki az amerikaiakat, a hivatalban vezetőváltások hulláma jöhet, szélsőséges esetben a hivatal egészét felszámolhatják (ahogy az rendszerváltások alkalmából történni szokott). Ha bizonyítékok jutnak nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy a kormány tudott az amerikaiak Európában folytatott általános megfigyeléséről, és arról, hogy a német hivatal az amerikaiaknak alárendelve működik, az a kormány bukásához vezethet, aminek Kelet-Európában is látványos következményei lesznek.

http://hidfo.ru/2015/05/kembotrany-miatt-bukhat-a-nemet-kormany/