Jó napot !
Egy olyan dologról szeretnék beszámolni önöknek, amelyikről nem nagyon hallani itt a városunkban sem… Nagy a csend ez ügyben jó lenne, ha valaki megtörné!
Miután kis hazánkban szinte már mindent lenyúltak és átprivatizáltak a vadkapitalistáknak úgy érzik Döbrögiék, hogy be kell fejezni a művüket.
Most épen Pápán készülnek megszabadulni az utolsó, még magyar-ráadásul közösségi kézben lévő húsgyártól. A kb. 800-900 embert foglalkoztató céget rekord gyorsasággal akarják privatizálni.
Miért?
Mert hetek-hónapok alatt kiderülne, hogy „elkúrták”… nem kicsit-nagyon!
A cég kálváriája 2012-be kezdődött, amikor jelezték az akkori tulajdonosok, hogy csőd közelbe került a vállalat.2013 év elején jöttek a megmentők: a Fideszes önkormányzat a kormánnyal karöltve vállalta, hogy megmenti a céget. Törzstőke emeléssel és egymilliárd forinttal az önkormányzat vált többségi tulajdonossá és nagy-nagy sikerként könyvelték el akciójukat…
A kormány akkor a munkahelyek megtartása címén adott pénzt.
Örömük nem tartott sokáig, talán egy-két hónapig. Ugyanis kiderült a hiány nem egy milliárd, hanem sokkal több… A cég csődvédelmet kért és újabb milliárdokat az államtól (vagyis tőlünk adófizetőktől). Nagy nehezen megállapodtak a beszállítókkal és (bár legalább 6-7 milliárdos hitellel a nyakán) elindult a cég. Hozzá kell tenni nagy viták voltak a városban, hogy milyen formában folytassák. Több javaslat is volt, de végül persze a Fidesz akarata érvényesült.
Döbrögi helytartója Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester egy új, Fideszes kötődésű vezetést hozott a gyár élére, akiknek semmi, de semmi húsipari tapasztalata nem volt… 2014-ben már normális kerékvágásban dolgozott a gyár… legalábbis a külső szemlélőnek! Mert a feszültségek továbbra is megmaradtak: elüldözött szakszervezeti vezető, részben megvont cafeteria, minimálbér körüli fizetések…
Ráadásul a 2013 folyamán felálló új menedzsment semmi előremutatót nem tudott alkotni! Így jött el 2015 eleje amikorra nyilvánvalóvá vált: Hiába öntöttek milliárdokat a cégbe a vezetése nem tud megbirkózni a feladattal: A nyárra újra fizetésképtelenné válhat a cég! Mikor ez kikristályosodott a Fideszes városvezetés előtt, kétségbeesett akcióba kezdtek: A cél, hogy még mielőtt újra bedől, a vállalat privatizálják a húsgyárat. Hiszen amióta átvették a húsipar vezetését folyamatosan sikerpropagandát folytatnak annak ellenére, hogy tudják hatalmas a baj.

Pillanatnyilag Távol-Keleti befektetőkkel tárgyalnak. A gyár valós értékéhez képest aprópénzért adnák el a Pápán lévő utolsó állami tulajdont. Ráadásul elvtelen alkukat kötve: nem elég hogy jóval áron alul, szinte fillérekért szerezhetne a külföldi befektető többségi tulajdont, információk szerint a cég hitelállományának nagy részét is elengednék !!! Azt hallani, hogy erről már tárgyalnak a legmagasabb szinteken. Valószínűleg nem tartanák meg a dolgozók egy részét sem és további kedvezményeket is próbálnak kicsikarni a Fideszes vezetéstől… Akik persze hajlanak erre, hiszen nem akarják, hogy kiderüljön: az egész cirkuszt csak azért vállalták, hogy könnyedén nyerjenek a választásokon 2014-ben… Most már minél előbb szabadulni akarnának a felelősségtől.
A gyárban dolgozók féltik munkahelyüket, nem igazán merik kibeszélni problémájukat.
A Fideszes vezetés számára a dolgozók soha nem is voltak fontosak. Csak ürügyként használták fel őket.
Érdekes, hogy amikor közösségi, magyar tulajdonban van, a gyár ilyen kedvezmények megadása szóba sem kerül! Amint feltűnik egy külföldi nagytőkés, amint el kell tusolni a Fideszes bakikat, attól a pillanattól kezdve erre már van lehetőség…
Kinek jó ez? És kinek éri ez meg….

A magyar népnek nem, az biztos!
(pápai olvasónktól)