2015. április 21., kedd

T–14 Armata

Az orosz Honvédelemi Minisztérium közzétette az első hivatalos képet hadserege legújabb harckocsijáról, a T–14 Armatáról, írja a Moscow Times. Az oroszok már 15 éve fejlesztik a szupertankot, amit egyébként május 9-én, a Győzelem napján mutatnak majd be hivatalosan. A T–14 Armata bizonyára a moszkvai felvonulás egyik legjobban várt szereplője lesz majd a náci Németország felett aratott győzelem hetvenedik évfordulóján.
armata
Március második felében már egyébként lefotózták az új tankokat Moszkva közelében, amint leponyvázva, vasúton szállítják őket. A hivatalos fotó ehhez képest némileg többet láttat, de a felső részt még ezen is ponyva takarja.
armv
Az oroszok nem kicsiben játszanak: az alapra bármit rá lehet majd építeni, lehet belőle lángszórós gyalogsági harcjármű, hídvető harckocsi, aknatelepítő páncélos, vagy önjáró löveg is
Annyit már tudni, hogy a T–14-et gyártani és a harcmezőre küldeni is egyszerű lesz, fő fegyvere pedig egy olyan 125 milliméteres löveg, amelyből páncéltörő lőszer mellett akár lézerirányítású rakétát is kilőhetnek majd. Emellett egy kisebb, 30 milliméteres gránátvetővel és egy 12,7 milliméteres toronygéppuskával is felszerelik, de az egyes alváltozatokra szinte bármit fel lehet tenni, amit úgy általában is harckocsira szoktak szerelni. Szakértők szerint az Armatát egy nyolcsebességes váltóval szerelt 1500 lóerős dízelmotor hajtja majd, de olyanok is vannak, akik még hibridmeghajtásról is beszélnek.
Elemzők szerint ráadásul a szokatlanul modern orosz harckocsi megjelenése akár újabb nagy lökést is adhat a globális fegyverkezésnek, az oroszok ugyanis vállaltan a 21. század kihívásainak megfelelő, sokoldalú, könnyen testre szabható szupertankot építik. Az amerikai, francia, izraeli és német hadseregben használt, a T–14-gyel szembeállítható méretű és teljesítményű harckocsikat ugyan többször is modernizálták az 1970-es és 1980-as évek alapdizájnjához képest, de a tervezés mögött álló koncepciók ettől még megragadtak a 30-40 évvel ezelőtti állapotoknál.
Az oroszok az Armata alapjaiból a távvezérelt robottank-hadsereget is kifejleszthetik.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése