“Ha a lazac beszélni tudna, elmondaná a norvégoknak, miért volt hiba csatlakozni az oroszellenes szankciókhoz.” Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes ezzel kommentálta saját Facebook-profilján, hogy a norvég haltermékek is behozatali tilalom alá esnek Oroszországban.
Dimitrij Rogozin
Rogozin szombaton Svalbardra (Spitzbergák) érkezett, ahol személyesen nyitotta meg az Északi Sark 2015 nevű orosz kutatóállomást. A nyitóceremónián részt vett Alekszej Uljukajev gazdasági fejlesztési miniszter, és Szergej Donszkoj, a természeti erőforrások minisztere is. Rogozin személyes részvétele az új kutatóállomás megnyitóján annyira felháborította a norvég kormányt, hogy magyarázatot követeltek az orosz külügyminisztériumtól (a KM egyébként abszurdnak nevezte a norvég kormány felháborodását).
Norvégia számára amiatt kínos Rogozin látogatása, mert az orosz miniszterelnök-helyettesre beutazási tilalmat vetettek ki a nyugati országok, a norvég kormány pedig támogatja az oroszellenes szankciókat. Norvégia – miközben a nyilvános diplomácia szintjén igyekszik jó kapcsolatot ápolni Moszkvával – a nyugati tömb támogatásával akarná kiszorítani az orosz jelenlétet a két ország közti határterületről. Nem mellesleg Norvégia Európa második legnagyobb földgáz-kitermelője, az orosz gáz kiiktatása esetén abszolút monopolhelyzetben lennének az európai gázpiacon (emiatt támogatnak mindenféle, alternatív energiát népszerűsítő pártot és civil szervezetet az Európai Unió területén, mint az LMP és holdudvara).
A Spitzbergák nevű szigetcsoport Oroszország és Norvégia tengeri területeinek határán található, a térségre az északi sarkra vonatkozó szabályozás van érvényben, tehát több mint 50 országnak lenne egyenlő joga a terület természeti kincseinek kutatására. Elhelyezkedése miatt azonban csak a két ország gazdasági jelenléte elfogadott, Norvégia pedig könnyen tartható a nyugati érdekszférában, ameddig a kormány remélni tudja, hogy nyugati segítséggel egyeduralkodók lehetnének a térségben. Rogozin látogatása értelemszerűen jelzés értékű, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy készen állnak katonai erővel is megvédeni az északi sarkon Oroszország felségvizeit. Oroszország behozatali tilalmat vetett ki a norvég haltermékekre, ami komoly bevételkiesést jelent a norvég gazdaságnak.
Lazac horgon

https://hidfo2015.wordpress.com/