Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára bejelentette, hogy a jövőben is megmarad a nemzetközi tanulmányok és kommunikáció szak. Palkovics László szerint a Magyar Rektori Konferencia a szakok eltörlése helyett strukturális átalakításra fog javaslatot tenni. Bizonyos körökben a felsőoktatás átalakítása komoly aggodalmakat vetett fel annak kapcsán, hogy a kormány gyakorlatilag megszüntetné a diplomataképzést, – ami értelemszerűen nem fog megtörténni, a kormány ehelyett az elitképzés átalakításában érdekelt. Ez a gyakorlatban a forráselosztás átrendezését és személycseréket jelent azokban a felsőoktatási intézményekben, melyek a hazai diplomatagárda keménymagját adják.
A változás mégis leginkább a média szakosokat érinti, tekintve, hogy a felsőoktatási intézmények kommunikáció- és médiatudomány téren továbbra is tömegével osztják a gyakorlatban haszontalanná váló diplomákat. A humánerőforrás elosztását végző szerv feladata értelemszerűen, hogy azokat a szakokat helyezze előtérbe, melyekre tényleges igény van.
A hazai médiában tapasztalható felfordulás mindenkit érint; média szakon frissen végzett fiatalok gyakran a képzés költségeit megfizetve szembesülnek azzal, hogy munkájukra nincs igény, hiába az álláshirdetés, ha már a leveleikre sem válaszolnak. A fővonalú sajtóban évek óta népvándorlás szerű átrendeződés zajlik. Viharszerű állapotok vannak, amiben frissen végzett újságíróként ismeretség nélkül lehetetlen elhelyezkedni. Tény, hogy túlképzés van, a gyakorlatban nem minden média szakosra van szükség. Az elhelyezkedés pedig elsősorban nem anyagi, hanem személyi kérdés; van megfelelő ismeretség, vagy nincs. Az új munkakör betöltése is eleve a személyi kapcsolat meglétét feltételezi, a társadalmi mobilitás pedig ma is középkori szinten van; elit és tömeg közt nem gyakran van átjárás.

https://hidfo2015.wordpress.com/