USS
Az Egyesült Államok haditengerészete egy repülőgép-hordozót és egy rombolót küld Jemen partjaihoz, válaszként arra, hogy Irán bejelentette, egy kilenc hajóból álló flottát indít a területre. A USS Theodore Roosevelt és USS Normandy csatlakozott ahhoz az amerikai hadiflottához, ami már eleve a térségben tartózkodott, és az Arab-tengeren, az Ádeni-öbölben, a Báb el Mandeb szorosban és a Vörös-tengeren vett részt különböző missziókban.
Az amerikaiak feltételezik, hogy az iráni flotta fegyvert szállít a jemeni síita felkelőknek, akikről az USA és Szaúd-Arábia is állítja, hogy Irán régóta fegyverzi őket. Teherán tagadja a vádakat, ugyanakkor az ENSZ BT kedden elfogadott egy határozatot, ami megtiltja a húszi felkelőknek történő fegyvereladást.
Szaúd-Arábia a jemeni konfliktus kezdete óta azzal vádolja Iránt, hogy fegyverzi a felkelőket. Mielőtt a szaúdi katonai beavatkozás megkezdődött, Egyiptom és Szaúd-Arábia emiatt tengeri blokád alá vette a jemeni kikötőket, a jemeni partok mentén így egy több ország részvételével zajló konfliktus is kibontakozhat. Ugyanakkor az ENSZ BT semelyik tagja nem élt vétójogával az embargó megszavazásakor, Irán nem kap nyilvános nemzetközi támogatást a felkelők támogatására.

https://hidfo2015.wordpress.com/