Most érdemes államközeli ujjlenyomatolvasó-forgalmazónak lenni Venezuelában. A piacgazdasággal unortodox harcot vívó latin-amerikai ország elnöke ugyanis bejelentette, hogy hamarosan 20 ezer ujjlenyomat-olvasót fognak elhelyezni a szupermarketekben.

Látszólag áruhiány van, pedig...

Az olajvagyona ellenére még az olajár csúcsán is pénzhiánnyal, rossz közbiztonsággal és emellett növekvő ellenzéki tiltakozásokkal küszködő Venezuelában az elmúlt évben már az alapvető élelmiszerekből is hiány volt. Ezt csak fokozza, hogy a hordónként egykor 147 dolláros olajár mára 60 dollárra esett.
Pedig volna mindenből elég, legalábbis Nicolás Maduro szerint. A buszsofőrből Venezuela alelnökévé, majd Hugo Chávez halála után a rendszer örökösévé előlépett államfő szerint ugyanis a sorok csupán a rendszert destabilizálni akaró manipulatív erők miatt alakultak ki. Az emberek pánikszerű bevásárlásait semmi sem indokolta.
De a mesterséges sorokhoz vezetett az is, hogy sok bolt szándékosan nem nyitott ki elég pénztárat
– legalábbis a kormányzati kommunikációban verhetetlennek tűnő vezetés ezzel magyarázza a vásárlók komfortérzetének csökkenését. Ennek helyrebillentése érdekében néhány boltvezetőt őrizetbe is vettek.
Mivel az árakat mesterségesen alacsonyan tartja az állam, arra sokan a bűnszervezetek is szemet vetettek. Maduro szerint a szomszédos Kolumbia élelmiszercsempészei is felvásárolták a készleteket, így borítva fel a kínálat és a kereslet közti egyensúlyt.
Az árak akár tízszer alacsonyabbak is lehetnek, mint Kolumbiában.
A pánik azonban nem akar nyugodni, Maduro ezért hívja segítségül az ujjlenyomat-olvasókat. A szomszédos élelmiszercsempészekre gondolva az első szkennereket a kolumbiai határ közelében állítják csatasorba. Elvileg csak az állami boltokban, ám Maduro szerint a magánboltok is kérték az eszköz bevetését.
Az eljárás lényege, hogy a vásárlók azonosításával megakadályozható, hogy az emberek korlátlan alkalommal vásároljanak az áruházakban.

index