2015. március 19., csütörtök

Ellenzékben az izlandi EU-tagság? Még nem egészen

Az izlandi ellenzék előterjesztett egy javaslatot arra vonatkozóan, hogy tartsanak népszavazást az Európai Unióhoz történő csatlakozásról. Birgitta Jonsdottir ellenzéki vezető szerint "a külügyminiszter nyilatkozatának nincs jogi értéke", a csatlakozásról népszavazással kell dönteni.
A kormány a múlt hét folyamán döntött arról, hogy visszavonják a csatlakozási kérelmet. A külügyminiszter erről hivatalos úton értesítette is az Európai Bizottságot, majd bejelentette, hogy az EU-csatlakozás leállításáról döntés született, az a továbbiakban nem képezi politikai vita tárgyát. Alig néhány nappal a döntést követően az ellenzék máris alkotmányellenesnek nevezi a kormány döntését, és népszavazást akarnak kierőltetni. A szavazatszámláló program ugyanis bármit kimutathat, egy referendum eredményét nagyjából az dönti el, hogy milyen érdekkör kezében van a szavazatszámlálást lebonyolító szoftvert kezelő vállalat. Ha az izlandi demokrácia ilyen vonatkozásban nyugati befolyás alatt van, akkor érthető az ellenzék próbálkozása, mert valószínűleg kihoznák eredményként, hogy a lakosság többsége csatlakozni akar.
Izland számára azonban nem szükséges az EU-tagság, anélkül sem lenne "elszigeteltségben". Az ország csak az Európában használatos "kiterített" térképeken - ami egyébként a geopolitikai gondolkodás akadálya - van távol ábrázolva Oroszországtól, 3D-térképeken már egyértelmű a helyzet; Izland az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország közé szorult terület, egy újabb geopolitikai ütközőzóna.
Hídfő.net.ru | Izland
Ha az ellenzék szavazást akar, akkor az is egyértelmű, hogy a számlálást lebonyolító szoftvercég milyen tulajdonban van. Ha nem lenne rá befolyásuk, akkor ugyanis nem akarnának szavazást, hanem egyszerűen megpuccsolnák a demokratikus kormányt, mint azt Ukrajnában is tették 2014 februárjában. Szavazást pedig utólag tartanának, mikor már megfelelő kézben van a szavazatszámlálás, - mint azt Ukrajnában is tették, 2014 októberében.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/19/ellenzekben-az-izlandi-eu-tagsag-meg-nem-egeszen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése