Hídfő.net.ru | Dél-Oszétia Oroszország unió
Dél-Oszétia és Oroszország megállapodások sorozatát írta alá Dél-Osztia Oroszországgal történő integrációjáról - az együttműködés a következőket tartalmazza; egyesített védelmi és biztonsági terület (orosz katonák védik Dél-Oszétiát), szabad mozgás a két ország közt (nincs határellenőrzés), vámunió, a belügyminisztériumok közti együttműködések kiterjesztése (Oroszország belügyi szervei kezelik az esetleges EuroMajdant, és számos társadalmi kérdésben is együttműködést alakítanak ki (negatív devianciák reklámozásának ellehetetlenítése).
David Lidington, európai ügyekért felelős brit miniszter alig néhány órával a szerződés aláírása után már nyilatkozott is, szerint Oroszország fenyegeti Grúzia területi egységét. A brit miniszter szerint Dél-Oszétia Grúzia része, és Oroszország Grúzia egy részét akarja beolvasztani.
Lidington szerint "ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország beavatkozik a szomszédos országok belügyeibe és magas fokú tiszteletlenséget mutat szuverenitásukkal és területi egységükkel szemben. Ugyanez vezetett az Ukrajnában kialakult borzalmas helyzethez is". A brit kormány weboldalán is megjelent nyilatkozat szerint Oroszország Grúzia területi egységét megbontotta és most Grúzia egy részét egyesíti saját területeivel. A miniszter szerint ez különböző "béke-építő törekvéseket" akadályoz, és az Abháziában történtekhez hasonlít az eset.
Az amerikai külügy szóvivő, Jen Psaki szintén bejelentette, hogy Washington nem fogadja el a történteket, és nem ismeri el az Oroszország és Dél-Oszétia közt kötött szerződést (nem mintha ez számítana).
Dél-Oszétia parlamentje 1990-ben nyilvánította ki függetlenségét Grúziától, ami több mint két évig tartó fegyveres konfliktushoz vezetett. 1992-ben Grúzai lemondott a Dél-Oszétia feletti ellenőrzésről. A konfliktus egészen 2008-ig megoldatlan maradt, amikor Grúzia a nyugati országok lobbi-tevékenységének folyományaként katonai offenzívát indított Dél-Oszétia és egy másik elszakadó régió, Abházia ellen. Oroszország elismerte független országként a leszakadó területeket az ötnapos háborút követően, azt követően Tbiliszi megszüntetett minden diplomáciai kapcsolatot Moszkvával, és a két kaukázusi régiót megszállt tetületnek nyilvánította. Most, hogy a Grúziából elzavart atlantista volt államfő, Mihail Szaakasvili a puccsal hatalomra juttatott ukrán kormány tanácsadójaként illegalitásból szervezi az újabb EuroMajdant, a nyugati országok számára újra fontossá vált Dél-Oszétia, és annak ellenére folytatják a kardcsörtetést, hogy Dél-Oszétiában a nyugat öt nap alatt katonai vereséget szenvedett.


http://www.hidfo.net.ru/2015/03/19/del-oszetia-megkezdi-az-integraciot-oroszorszaggal