2015. március 19., csütörtök

Négy év után újra védelmi párbeszédet folytatott Japán és Kína

Japán és Kína képviselői négy éve először tárgyaltak biztonsági kérdésekről csütörtökön, hogy enyhíteni próbálják a két ország területi vitája miatti feszültségeket.
A védelmi párbeszéd felújításáról Abe Sindzó japán kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök határoztak tavaly novemberi csúcstalálkozójukon, amelyet megfigyelők a két ország közti békülés első lépéseként értékeltek. A csütörtöki párbeszédet Tokióban, külügyi államtitkári szinten tartották meg.

"A Japán és Kína közti kapcsolatok a tavalyi csúcstalálkozó óta fokozatos javulást mutatnak, de továbbra is vannak aggodalmaink egymás biztonságpolitikájával kapcsolatban. Ezen aggodalmak eloszlatásának legjobb módja a párbeszéd" - mondta Szugijama Sinszuke japán külügyi államtitkár.

Kínai kollégája, Liu Csien-csao pedig úgy fogalmazott: reméli, hogy a két fél képes lesz félretenni a kisebb nézetkülönbségeket a közös érdekek mentén, és sikerül együttműködést és bizalmat kialakítani a megromlott viszonyú országok között.

Peking és Tokió között 2011 óta fagyos a viszony egy apró, lakatlan kelet-kínai-tengeri szigetcsoport vitatott hovatartozása miatt. Az utóbbi években a szigetek körül gyakran néztek egymással farkasszemet a két ország parti őrségei, a japán légierő pedig a hidegháborús években tapasztaltnál is gyakrabban riasztotta harci repülőit kínai vadászgépek elfogására. A kapcsolatok romlásához az is nagyban hozzájárult, hogy a konzervatív Abe Sindzó Peking szerint megpróbálja lekicsinyíteni a II. világháború során elkövetett japán atrocitásokat.

Abe és Hszi novemberben egyebek mellett arról állapodtak meg, hogy forródrótot hoznak létre a két ország fegyveres erői között, és kommunikációs csatornákat nyitnak a Kelet-kínai-tenger térségében szolgálatot teljesítő haditengerészeti egységek és vadászgépek között, hogy megelőzzék a baleseteket.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése