Az Európai Unió állam- és kormányfői elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett – közölte az uniós csúcstalálkozó első napirendi pontjának megtárgyalását követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
tusk
A lengyel politikus úgy vélte, hogy egy hatékony energiaunió alapvetően javíthatja az energiaellátás helyzetét Európában, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantálva a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt.
Tusk úgy fogalmazott, hogy jó és kemény volt az első vita a témában. A volt lengyel kormányfő videóüzenetében beszámolt arról, hogy a tagállami vezetők mind beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják a kapcsolódási pontok kiépítését, ami kulcsfontosságú a jól működő egységes piachoz. Emellett azt is minden állam- illetve kormányfő támogatta, hogy a gázpiacon nagyobb transzparencia jöjjön létre.
csúcs
A minszki megállapodástól függnek a szankciók
A volt lengyel kormányfő emlékeztetett arra, hogy a minszki megállapodás szerint az abban foglaltaknak az év végéig kell maradéktalanul teljesülniük. “A közös szándék nagyon-nagyon világos: a szankciókat mindaddig fenn kell tartani, míg a minszki megállapodás maradéktalanul meg nem valósul” – mondta Tusk az Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel folytatott külön megbeszélésekről beszámolva. Hozzátette, hogy az Európai Tanács kész további lépéseket is tenni, ha a helyzet úgy kívánja.
Elég az uszításból
Az Európai Tanács Tusk tájékoztatása szerint arról is döntött, hogy az EU szembeszáll az orosz propagandával, a “félretájékoztatási kampánnyal”. Ennek részleteit az Európai Unió külügyi főképviselője, Federica Mogherini által kidolgozandó stratégiai akciótervnek kell majd tartalmaznia.
(MTI)