2015. március 18., szerda

Globális pénzügyi háború kezdődhet

Hídfő.net.ru | Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank
A Nemzetközi Valutaalap üdvözli ugyan, de nyíltan riválisként tekint a Kína kezdeményezésére életre hívott Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bankra, ami alternatívát nyújt a nyugati irányítás alatt lévő pénzintézetekkel szemben, és emiatt az Egyesült Államok pénzügyi egyeduralmát is végleg megdöntheti. Az IMF szóvivője nyilatkozatban üdvözölte a szervezet megalapítását, ugyanakkor ez egy globális pénzügyi háború kezdetét is jelenti.
Az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank olyan pénzintézetekre nyújt alternatívát, mint a Világbank vagy a Nemzetközi Valutaalap (IMF), és az USA aggodalmai ellenére a születőben lévő pénzintézet alapítóihoz csatlakozott több európai ország is. Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika régóta kritizálja az IMF döntéshozó struktúráját, mert abban a nyugati országoknak valós gazdasági súlyuknál jóval nagyobb mértékű befolyásuk van. A nem-nyugati hatalmak éveken át próbálták keresztülvinni az IMF döntéshozói struktúrájának módosítását követelő javaslatot, de a nyugati országok a lassuló gazdaság ellenére is makacsul ragaszkodnak a pénzügyi vezetői szerephez, emiatt az IMF megreformálása lehetetlenné vált. Többek között emiatt döntöttek az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank megalakítása mellett, ami a nemzetközi hitelezésben az IMF konkurenciája lesz.
2014 decemberében az amerikai kongresszus nem fogadta el a szükséges reformokat, ami szövetségesei szemében teljességgel aláásta az Egyesült Államok hitelességét. Emiatt Washington "európai szövetségesei", az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Olaszország csatlakozott az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bankhoz. Kedden Luxemburg pénzügyminisztere is megerősítette, hogy a közeljövőben csatlakoznak az új szervezethez.
Az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank létrehozását rögzítő megállapodást összesen 21 ország képviselői írták alá decemberben, beleértve Szingapúrt, Malajziát és Kazahsztánt is. Az alapító tagállamok csatlakozásának névleges határideje március 31, tehát a közeljövőben az IMF riválisa megkezdi globális működését.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/18/globalis-penzugyi-haboru-kezdodh

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése