– Beadtam a pécsi egyetemre a felvételi jelentkezésemet, de csak akkor mennék oda, ha nem sikerül kimennem Angliába – mondta Katalin. Az érettségi előtt álló kaposvári gimnazista tervei nem egyediek, a megyeszékhely végzős középiskolásai közül meglepően sokan készülnek külföldi továbbtanulásra. Ahogyan egy felmérés szerint kortársaik jelentős része: két év alatt többszörösére nőtt a külhoni egyetemekre vágyó diákok száma. Az ingyenes képzésekkel csábító osztrák vagy német universitasok mellett népszerű célpont Nagy-Britannia és Dánia is, de akadnak, akik még messzebb, az Egyesült Államokba szeretnének megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat.

Akadnak képzések, melyeken radikálisan csökkent a jelentkezők száma: elsősorban azok a szakok, ahol az oktatási kormányzat szinte teljesen eltörölte az állami finanszírozást, vagyis a diákok jellemzően csak költségtérítéssel juthatnak diplomához. Egyetemi oktatók tapasztalata szerint az egyes népszerű
– mint például az elemző közgazdász – képzésre vágyók közül alig jelölnek be hazai intézményt, akad olyan fővárosi gimnázium, ahonnét az idén érettségizők 90-95 százaléka külföldi továbbtanulást tervez.

– Sokat beszélgettünk erről anyuékkal – állította a szintén az idén végzős kaposvári gimnazista Bálint –, akik elsőre nem örültek, amikor azt hallották, hogy az edinburgh-i egyetemet néztem ki magamnak, hiszen Skócia nagyon messze van, évente talán, ha egyszer tudnék hazajönni a nyári szünet kivételével. Viszont belátták, sokkal jobb esélyekkel indulhatnék el a diplomámmal, hiszen a végére bizonyosan anyanyelvi szinten beszélném az üzleti angolt is, lennének kapcsolataim szerte a világban, s persze az sem mindegy, hogy hol lesz pályakezdő az ember.

Merthogy Bálint nem feltétlenül csak a diploma megszerzéséig akar külföldre menni, egyáltalán nem tartja lehetetlennek, hogy nem Magyarországon éli le az életét.
– Tudni kell kompromisszumokat kötni – jelentette ki korához képest meglepő érettséggel (utóbbit erősíti, hogy a fizetős angliai egyetemekkel szemben az ingyenes skóciait választja) –, a család, az ismerősök, a megszokott környezet természetesen ideköt, viszont a lehetőségek, egy anyagi és szakmai szempontból is jobb élet várhat kint. Persze semmi sincs kőbe vésve, az is lehet, hogy néhány hónap után nem bírom majd egyedül kint, s hazajövök. Bár erre most kevesebb esélyt látok, hiszen ha sokszázezren kibírják, nekem is menni fog...


Bíró Dalma összeállítása