2015. február 18., szerda

Kivonulnak az ukránok Debalcevoból

Úgy tűnik, Petro Porosenko most valódi ultimátumot kapott nemcsak keletről, de nyugatról is. Az Európai Uniónak nehéz terhet jelent a szankcióháború, így most már a nyugatnak is érdeke, hogy ha átmenetileg is, de béke legyen. Az ukrán hadsereg elkezdte hátravonni nehéztüzérségét, de már most kifogásokat keresnek a lassúságra. Eközben több alakulat ultimátumot adott a kijevi vezetésnek, hogy ha nem mentik ki őket, akkor megadják magukat. Ilyen ultimátum lejárata miatt eddig 300 katona és különböző egység adta meg magát a népfelkelőknek. A fegyvert letett embereket külön parancsra azonnal ellátták, és fűtött helyekre szállították. Az ukrán katonák nagyon rossz állapotban vannak, sokan napok óta nem ettek.
Hídfő.net.ru | Ukrán tank Debalcevo
Másik ezer katona letette a fegyvert, és a lőszereket és nehézfegyvereket hátrahagyva teherautókon elindultak kifelé a katlanból. Őket a milícia kiengedte. Más egységek, akik nem számíthatnak ilyen jó bánásmódra - mivel zsoldosok vagy a Jobb Szektor tagjai - megpróbáltak Logvinova felé kitörni, de őket visszaverték. Elvesztettek két tankot és nagyjából harminc katonát, majd visszavonultak.
A város feladását és a csata elvesztését már az Ajdar parancsnoka is beismerte, de magyarázva a bukott bizonyítványt, az ukrán katonai vezetésre hárít minden felelősséget. Jelenleg nagyjából 5000 katona van még bent a városban. Néhányan ki akarnak tartani, de a kijevi vezetés közölte, nem áll módjában semmiféle utánpótlást bejuttatni, a katlan bezárult, és nincs kapacitás újra megnyitni. A zsoldos alakulatok Facebook-oldalain kezdenek megjelenni a "Kijev elárult minket" szövegek, mivel a tegnapi nap folyamán több zsoldos támadás azért fulladt kudarcba - egyrészt Debalcevonál, másrészt Mariupolnál - mert a tüzérség nem adott támogatást a támadásokhoz, így komoly veszteségekkel vissza kellett vonulniuk.
Eljött az az idő, hogy ha Kijev komolyan akarja venni a tűzszüneti megállapodást, akkor saját zsoldosaival és szélsőségeseivel saját magának kell leszámolnia. Ez nagyon hamar felszínre hozza majd az elfojtott feszültségeket. Az ugyanis lehet, hogy az EU-nak szándéka a tűzszünet és az embargó enyhítése vagy feloldása, de az Egyesült Államoknak egész mások a tervei. Jelenleg olybá tűnik, a két nyugati tömb érdekellentétekbe keveredett egymással Ukrajnában. Ha pedig saját szélsőségeseikkel kell leszámolniuk az ukránoknak, akkor bizony a CIA által kiképzett és támogatott csapatokkal kerülnek szembe. Márpedig ezek az alakulatok jelentős erőre tettek szert az elmúlt időben. Hogyan tudná mindezt Kijev kivitelezni? Mennyi ideje marad hátra, ha saját ukránjai ellen fegyverrel lép fel? Vagy éppen ezek a csoportok kezdenek nyílt harcot a kormányhivatalok ellen? Újabb fejezete a polgárháborúnak? Az USA a támogatásra szánt pénzeivel hova fordul és kit fog támogatni? Ezek a kérdések mostanra sokakban felmerülhetnek.
Természetesen felmerül még sok más kérdés is, többek között mi lesz a még ukrán kézen lévő újorosz területekkel és városokkal, de ezek a jövő kérdései. Jelenleg egy a biztos; Porosenko igyekszik eleget tenni talán végre a megállapodásoknak - legalábbis látszólag.
Alexander Zaharcsenko donyecki elnök megsebesült a debalcevoi csatában. Egy utcán futott át egyik oldaláról a másikra, mikor egy tüzérségi lövedék repesze eltalálta a bokáját. A sebet ellátták, majd a kórházban megfelelő körülmények között tették rendbe a sérülést. Zaharcsenko pár órával később vidáman válaszolgatott a sajtó kérdéseire, és annyit mondott, pár nap és újra a katonái között lesz.
Luganszkban EBESZ megfigyelők érkeztek, ott jelenleg csend van, de Donyecket még lőtték rakétákkal az éjszaka folyamán, valószínűleg valamelyik zsoldos alakulat egységei. Ezen kívül pár helyen voltak kisebb összetűzések, de a milícia egyenlőre nem hagyja provokálni magát.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/18/kivonulnak-az-ukranok-debalcevobol



Miért fontos Debalceve?
Debalcevének - amely az oroszbarátok fő bázisainak számító két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk között félúton fekszik, a Novorusszia területébe mélyen beékelődő területen - a stratégiai jelentőségét az adja, hogy a város Kelet-Ukrajna egyik legnagyobb vasúti csomópontja. Amellett, hogy Donyeck és Luhanszk vasúti és közúti összeköttetése is itt halad át, Debalcevébe futnak be az orosz vasútvonalak észak felől a Moszkva-Harkiv irányból, dél-délkelet felől a még nyugat-ukrán kézen lévő Mariupolból, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donuból. Tehát az orosz hátország és Ázsia fő kereskedelmi és jelen helyzetben utánpótlás elosztója (is lehet) a régiónak. Ezért fontos a tartása vagy végső esetben a megsemmisítése - merthogy ilyen parancs is létezik - a NATO támogatta nyugat-zsoldosoknak. Kényszersorozott ukrán katonák viszont értesüléseink szerint tömegesen adták meg magukat a Debalcevét "védők" közül, és már 120-an estek így fogságba illetve közülük többen átállási szándékkal éltek. Közben az ukrán fegyveres erők főparancsnoksága közleményben elismerte, hogy katonák egy csoportját - a védelmi feladatokat ellátó 101-es dandár és a 8-as különleges megbízatású(!) ezred tagjait - támadás érte egy Debalcevébe tartó hadiszállítmány kísérete közben, és fogságba estek. A közlemény szerint előtte harcba bocsátkoztak, de elfogyott a lőszerük és a jelentős erőfölényben lévő valódi - oroszbarát - védők megsemmisítették a páncélozott szállítójárművüket. Megerősítette azt is, hogy Debalcevét gyakorlatilag körbezárták a keleti erők és a várost meg is szállták. Elmondta, hogy tüzérséggel és páncélozott harcjárművekkel ostrom alá vették az ukrán fegyveres erőknek a városban lévő táborát. A Debalceve és Artemivszk közötti autóútról, amely a Debalcevében lévő nyugat-ukrán erők utánpótlási vonala volt, annyit mondott, hogy jelenleg a keletiek ellenőrzése alatt van. Azonnali segítséget kért egy nyugat-ukrán katonatiszt Debalcevéből. Kijelentette, hogy az ukrán katonák nem tudnak saját erőből kitörni onnan, tüzérségi támogatásra lenne szükségük kívülről, vagy a légi erőt kellene bevetni. Azt mondta, hogy a lőszerkészleteik már csak fél napra elegendőek.
Egy tarackágyú harc közben egy nap alatt 200 lövedéket is elfogyaszt. Hozzánk pedig csak 4-5 autó érkezett meg utánpótlással, és egy járművön mindössze 160 lövedék fér el
A tiszt azt mondta, hogy már ötödik napja gyakorlatilag körbe van véve Debalceve, szemben azzal, amit az ukrán hadvezetés nyilvánosságra hozott.
A városba vezető utat aláaknázták, elfoglaltak egy stratégiai magaslatot - ez talán a hazai Kárpáti magaslatokban is hasznos stratégia lehet, ahonnan az utat lövik - mondta, hozzátéve, hogy előző éjjel egy öt járműből álló ukrán konvojt megsemmisítettek, mindössze hét katona élte túl a támadást. Azt is mondta, hogy gyakorlatilag már az egész várost ellenőrzésük alá vonták a keletiek, és legalább húsz katona sebesült meg az elmúlt egy nap alatt Debalcevében és környékén.
Ennek mindössze az az előzménye - még mielőtt valaki a keletieket és Oroszországot vádolná a tűzszünet megsértéséért, hogy a nyugati erők a múlt hét csötörtöki békekonferencia előtt gyakorlatilag ugyanígy körbezárták és felőrölték a keleti erőket, akik a várost védték, csakhogy vámolják a beérkező kereskedelmi szállítmányokat és jobb pozícióból tárgyalhassanak a magbízóik Minszkben...
Most fordult a kocka.
De lehet, hogy oda a kényszermegállapodás is a tűzszünetről, ami nyugati időhúzás csak, míg ütőképes hordákat nem verbuválnak, mondjuk az Iszlám Állam mintájára....
Gölöncsér Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése