Az ellenzéki pártok többsége szerint Magyarország megítélésének árt, hogy Vlagyimir Putyin márciusban Magyarországra látogat. Szerintük az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozójának egyetlen pozitív hozadéka lehetne: az, ha felbontanák a paksi szerződést. A Jobbik viszont üdvözölte a találkozó tényét. Szerintük minél szorosabbra kell fűzni a két ország kapcsolatát.
Tavaly januárban látogatott Orbán Viktor Moszkvába. A Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalások hozadékaként jött létre a paksi bővítésről szóló hitelszerződés. A Népszava információi szerint hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ülhet a két ország vezetője, mert márciusban Putyin Budapestre látogat.
Az MSZP szerint az orosz elnök még gyorsan be akarja biztosítani a paksi szerződést, mielőtt a népharag elsöpri azt. „Én nagyon remélem, ha jön Putyin, akkor Európa felé akar majd nyitni, és ebben közvetít majd a miniszterelnökünk, akkor nincs baj. De, ha tovább erősíti a hidegháborús hangulatot a mi partneri országaink között, akkor az nagyon nagy hiba”- vélekedett Gőgös Zoltán elnökhelyettes.
A DK szerint Putyin látogatása nem tesz jót Magyarország megítélésének, ebben a politikai helyzetben körültekintőbben kellene politizálnia a kormányzatnak. „Sokkal inkább az euroatlanti elköteleződést kellene erősíteni, és az Egyesült Államok és az Európai Unió vezető politikusainak a látogatására lenne szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy normalizálni lehessen a viszonyokat”- nyilatkozta Gréczy Zsolt szóvivő.
Az Együtt elnökségi tagja szerint nyugtalanítóak az előjelek, Oroszország gyakorlatilag egyfajta előretolt bástyaként tekint Magyarországra. „Annak az optikáján keresztül, hogy az orosz gazdaság jelen pillanatban hol tart, még inkább arra ösztönöznénk, hogy újragondolja azt a feltételrendszert, ahogy Oroszországgal viszi a kapcsolatait”- figyelmeztetett Hajdu Nóra, a párt elnökségi tagja.
A PM arra kéri a civileket és a demokratikus pártokat, hogy közös demonstrációval lépjenek fel az orosz elnök látogatása ellen. „Magyarországra egy eddig soha nem látott uralom akar rátelepedni, olyan mértékben fog nőni Magyarország kiszolgáltatottsága, Oroszország olyan mértékben fogja megbilincselni Magyarországot, ahogy azt még hazánk soha nem tapasztalta”- vélekedett Szabó Tímea, a PM társelnöke.
Az LMP szerint egyetlen pozitív hozadéka lehetne Putyin látogatásának, ha felbontanák a paksi szerződést. „Mindenki számára világos, hogy több olyan tervet, amit Vlagyimir Putyin közösen dédelgetett Orbán Viktorral, azt nem fogja tudni megvalósítani az Orbán-kormány, vagy nem úgy, ahogy eltervezte. Erről első kézből a magyar embereknek kell értesülniük, úgyhogy Orbán Viktor térjen vissza az elvonulásából és mondja el, mire készül Putyinnal”- követelte Szél Bernadett társelnök.
A Jobbik viszont örül az orosz elnök látogatásának. „Itt van az ukrán válság, van egy geopolitikai helyzet, Magyarország ütközőzónában van, nagyon kényes pozícióban van, tehát minden indokolja, hogy Magyarország ne a nagy nyugati blokk egyik tagjaként tárgyaljon Oroszországgal, hanem kezdeményezze a kétoldalú tárgyalásokat”- vélekedett Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes.
Putyin legutóbb 2006 február végén, a Gyurcsány-kormány idején járt Budapesten, akkor az üzleti kapcsolatok megerősítése volt a cél. (atv)
Putyin és a kutyák
A nap képe: Vlagyimir Putyin és a kutyák :) – ‘Az állatszerető emberek nagy empátiai érzékkel rendelkeznek, – ezért megértőbbek az átlagnál, – a többi ember gondjai iránt is.’ (Konrad Lorenz nyomán)
Márciusban állítólag Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök. – Bár ezt még csak a baloldali Népszava írta csak meg, – innen vette át a többi média, – de mi eddig ennek a nem akármilyen hírnek, – sem a magyar, sem pedig az orosz kormányzati portálokon nem találtuk nyomát sem. – Ezért fenntartással kezeljük. – De , ha jön; Isten hozta! – Добро пожаловать!
(SzRTI)