Oroszország EU-nagykövete felszólította Brüsszelt, hogy kezdjék meg a hivatalos csatornák kiépítését az Eurázsiai Gazdasági Unióval, és az ukrán válság ellenére is kezdjék meg a kölcsönös képviseletek kiépítését. Vlagyimir Csizov elmondása szerint a hivatalos képviseletek felállítását nem lehet az ukrán helyzetre hivatkozva megtagadni, mert ez azt jelentené, hogy egyes országok nem ismerik el az újonnan alapított Eurázsiai Gazdasági Unió létezését.
Csizov elmondása szerint minél hamarabb meg kell kezdeni a tárgyalásokat az Európai Unió úgynevezett "keleti partnerségének" sorsáról, mert ezek olyan országok, melyek közvéleménye is szélsőségesen megosztott abban a tekintetben, hogy akarják-e az EU-csatlakozást, helyenként pedig a közvélemény nagyrészt elutasítja azt. Emiatt meg kell kezdeni a tárgyalásokat arról, hogy a "keleti partnerség" valamennyi országa csatlakozhasson az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz (többek között Grúzia, Ukrajna és Azerbajdzsán is).
Elmondása szerint ez Európa érdeke is, az új uniós tagság ugyanis elősegítené ezeknek az országoknak a gazdasági épülését, miközben az Európai Uniónak nem sok előnnyel kecsegtetnek, mert ezekben a régiókban kifejezetten alacsony a vásárlóerő, tehát az Európai Unió sem járna jól velük mint új tagállamokkal.
Vlagyimir Csizov szerint az érintett országoknak is sokkal kézenfekvőbb az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz tartozni, mint ahhoz az Európai Unióhoz, ami nemsokára szabadkereskedelmi megállapodást köt az Amerikai Egyesült Államokkal, és belső piacát hamarosan elárasztják a minimális egészségügyi elvárásoknak sem megfelelő, génmódosított amerikai termékek.
Az Eurázsiai Gazdasági Unió 2015 január 1-jén kezdte meg működését. Az Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán által megalapított szövetséghez már csatlakozott Örményország, valamint folyamatban vannak a tárgyalások Kirgizisztán csatlakozásáról. Ukrajna szintén belépett volna az új unióba (és így közös határunk lenne azzal), ha tavaly februárban az atlantisták puccsal el nem távolítják a demokratikusan választott kormányt. Az ukrán kormány a puccs előtt megkezdte az eurázsiai csatlakozás szerződéseinek előkészítését, és lehetséges, hogy 2015 végére lakossági nyomásra Ukrajna is újabb külpolitikai fordulatot tesz. Az ukrán lakosság ugyanis nem úgy gondolta a nyugati átmenetet, hogy karácsonykor nem lesz fűtés és akadozni fog az áramellátás, az élelmiszerek ára pedig az egekbe szökik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/07/keleti-partnerseg-meg-kell-kezdje-targyalasokat-az-eurazsiai-atmenetrol