2015. január 7., szerda

Agyonlőttek 11 embert Párizsban

Legkevesebb tizenegy embert lelőttek a Charlie Hedbo nevű szatírikus francia újság székházában, Párizsban- közölte a Jerusalem Post. Többen megsebesültek a támadásban.
A francia Info rádió közölte, hogy a rendőrség megerősítette, hogy 10-en meghaltak a támadásban és öten megsebesültek. A BBC ugyanakkor 11 halottról és 10 sérültről ír.
Francois Hollande francia elnök a helyszínre látogatott, ahol bejelentette: terrortámadás történt, ami sokkolta Franciaországot. Senki sem hajthat végre támadást a szabadság ellen, Franciaország pedig megtalálja az elkövetőket – tette hozzá. A terroristák egyébként még szökésben vannak – a támadást követően egy elrabolt személyautóval hajtottak el. A francia fővárosban emiatt a legmagasabb szintű terrorriadó van életben.
Egy szemtanú szerint a támadók (a képen) tüzet nyitottak egy kiérkező rendőrautóra is. A rendőrök viszonozták a tüzet, de az elkövetők elmenekültek:
Egyelőre hivatalosan 11 áldozatról tudni, ennyit említett a francia elnök is, de a hatóságok szerint a halottak száma még emelkedhet. A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövetők ellen, a francia kormány pedig rendkívüli ülést tart szerda délután.
Az iTELE nevű francia tévének megszólalt egy szemtanú is, aki közölte, két feketébe öltözött férfit látott bemenni az épületbe, akiknél Kalasnyikovok voltak. Néhány perccel később lövöldözést hallott, majd látta a két férfit elmenekülni a helyszínről.
“Mészárlás történt”- közölte Luc Poignant, a rendőrség szóvivője a BFMTV-vel. Hozzátette: legalább három rendőr is megsérült.
Párizs polgármesterének hivatala azt közölte, hogy a támadásban legkevesebb hat ember sérült meg.
2011 novemberében a Charlie Hedbo szerkesztőségére gyújtóbombákat dobtak, miután a lap Mohamed prófétáról jelentetett meg karikatúrát. A BBC szerint a lap legutóbbi posztja egy karikatúra volt az Iszlám Állam vezetőjéről, Abu Bakr al-Bagdadiról.

(atv)

charl
Feladta magát a rendőrségen a 12 áldozatot követelőt párizsi terrortámadás három gyanúsítottjának egyike. A két másik lehetséges elkövetőt még keresik, a rendőrség körözést adott ki ellenük és a fotóikat is közzétették.
Szerda este 11 óra körül feladta magát a Párizstól északkeletre, a belga határnál fekvő Charleville-Mézières rendőrségén a 18 éves Hamid Mourad, annak a három gyanúsítottnak az egyike, akiket korábban a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, 12 áldozatot követelő szerdai támadással kapcsolatban azonosítottak – közölte az AFP hírügynökség.
A francia belügyminisztérium az ABC tévécsatornának megerősítette, hogy Mourad feladta magát. A fiú – aki egyes beszámolók szerint vélhetően a lövöldözésben nem vett részt, csak őrszemként vagy segítőként lehetett feladata a terrortámadásban – az AFP szerint azután ment el a rendőrségre, hogy észrevette, a közösségi oldalakon kering a neve a támadással kapcsolatban.
Mouradot őrizetbe vették, de a két másik lehetséges tettest, a 34 éves Cherif Kouachit és testévérét, a 32 éves Said Kouachit még keresi a rendőrség. Csütörtök hajnalban a fotóikat is közzétették.
mur
A három gyanúsítottat szerdán délután azonosították, miután a Le Point szerint egyikük iratait megtalálták a támadásnál használt Citroenben.
cit
A két idősebb férfi francia állampolgárságú, Párizs 10. kerületében születtek, a 18 éves társuknak nincs állandó lakhelye – írta a Metro News francia kiadása.
(HVG)
Bal-Rad komm: És a terroristák egyike az autóban felejtette az okmányait! Miközben az elemzések az elkövetőkről tegnap megállapították: profi, jól kiképzett végrehajtók voltak.
A merénylet után egy órával már Hollande is a helyszínen volt.
Túlságosan is jól kivitelezett, és hihetetlenül gyorsan leleplezett elkövetőkről szól ez a történet. Miért jut eszünkbe rögtön a tavaly nyáron Donbassz fölött lelőtt maláj utasszállító esete? Még ronycsdarabok kóvályogtak a levegőben, amikor már közölték “illetékesek”, hogy már meg is vannak az elkövetők!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése