A Bank Rosszija bejelentette, hogy a tél elején elindított egy új szolgáltatást annak a programnak a kiváltására, ami korábban a nyugati SWIFT rendszert használva továbbította a pénzügyi üzeneteket az országon belül. Ezt az orosz központi bank weboldalán jelentették be.
A sajtóközlemény szerint "egy ilyen rendszerre való igény azt követően nőtt meg, hogy a Nyugat és Oroszország közti viszony megromlott. Egyes európai politikusok arra szólítottak fel, hogy az orosz bankokat kapcsolják le a SWIFT rendszerről." Ugyan a SWIFT állásfoglalása szerint nem tervezik, hogy csatlakoznának az Oroszország elleni szankciókhoz, a bizalom ennek ellenére végleg megszűnt. Az orosz politikusok szerint a SWIFT akkor is lekapcsolhatja az országot a hálózatról, ha nem akarja, mivel a SWIFT az Európai Unió jogi rendszerének része, az európai hatóságok kötelezhetik ilyesmire, ha a "nemzetközi közösség" részéről nyomás alá kerülnek (a "nemzetközi közösséget" nem mint az országok összességét kell értelmezni, hanem a nemzetek között létező tényleges közösséget, tehát a globálisan tevékenykedő befolyásosabb pénzemberek közösségét).
A központi bank a közleményben azt is megjegyzi, hogy a hazai fejlesztésű program teljes egészben kiváltja a SWIFT szolgáltatásait, annak minden szolgáltatásával versenyképes. Tehát amennyiben a nyugati országok lekapcsolják Oroszországot a SWIFT rendszerről, az nem gyakorol nyomást az orosz gazdaságra, mindössze annyi történik, hogy a kisebb bankokat is ösztönözni fogja az új rendszerre áttérésre.
Hídfő.net.ru | Bank Rosszija
A közlemény amiatt jelent meg, mert a napokban kiszivárogtak hírek arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió holnap (29-én) elrendelheti Oroszország lekapcsolását a SWIFT rendszerről. Ugyan egy ilyen lépésnek a fentiek miatt tényleges hatása nem lenne, maga a hír alkalmas lenne arra, hogy a befektetők körében riadalmat okozzon, és előidézhetett volna egy újabb vagyonkimentési hullámot.
Az orosz bankok által használt, a közlemény szerint már érvényben lévő rendszer az Eurázsiai Gazdasági Unió pénzrendszerének alapját képezi, annak összehangolása a tagállamok bankjaival jelenleg folyamatban van. Az új pénzügyi rendszer alternatívát jelent minden, a nyugattal hadilábon álló (vagy a függetlenedést fontolgató) ország számára. A magyar kormánynak mindent el kell követnie, hogy Magyarország mihamarabb csatlakozhasson ehhez az új pénzrendszerhez, mert a nyugattól való tényleges függetlenedés esetén Washingtonban gyakorlatilag egyetlen gombot kellene lenyomni, hogy a magyar bankrendszer működésképtelenné váljon, és egymillió ember vonuljon utcára, amiért a bankautomatákból nem tud hozzájutni a saját fizetéséhez. Magyarország nem rendelkezhet független külpolitikával, ameddig a magyar bankrendszer a SWIFT rendszert használja. A Rosszija Bank által bevezetett szolgáltatás alternatívát jelent, az arra való átállás immunitást adhat Washington gazdasági támadásainak egy részével szemben.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/28/oroszorszagot-nem-erinti-swift-lekapcsolasa