Soros György amerikai befektető szerint az Európai Unió újabb 15 milliárd dollárt kell adjon Ukrajnának, hogy az "meg tudja védeni magát" és biztosított legyen az ukrán kormány túlélése. A New York Times hasábjain megjelenő cikk egy másik nemzetközi befektetőt, Bernard-Henri Lévyt is idézte, ők közösen formálják a közvéleményt, hogy az elfogadja az Ukrajnának adott újabb hiteleket. Soros szerint Ukrajna túlélése azon múlik, hogy sikerül-e kedvezőbb befektetési környezetet csinálni, a nyugat emiatt további anyagi támogatásokat kell adjon. A pénzért cserébe az ország gazdaság- és társadalompolitikájának megváltoztatását követelik meg, olyan irányba, hogy az a nyugati befektetők és vállalataik számára kedvező legyen. Soros újra hangsúlyozta, hogy az ukrán kormány pénzelését a "reformok" megvalósításához kell kötni.
Hídfő.net.ru | George Soros
Nemrég egy ukrán politikai elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi hitelintézetek valójában nem adtak plusz forrásokat Ukrajna számára. Alexander Okrimenko mérlegre helyezte azon intézkedések költségeit és következményeit, melyeket Ukrajna az IMF feltételeinek részeként hajtott végre, a hitelekért cserébe. Az eredmény igen lesújtó volt, kiderült ugyanis, hogy miközben Ukrajnában az IMF által követelt reformok miatt a lakhatási költségek és szolgáltatások 40-60%-al emelkedtek, a tanárok és orvosok bérei csökkentek, a nyugdíjak elértéktelenednek és az ukrán fizetőeszköz értékének közel felét elveszítette, Ukrajna mindössze annyi pénzt kap az IMF-től, hogy abból a korábbi hiteleket törleszteni tudja.
Miközben az IMF által adott kölcsön csak a korábbi hitelek törlesztőrészleteire elég, a kormány - szintén az IMF követeléseinek részeként - végrehajt egy privatizációs programot. Az atomerőműveket már az amerikaiak kezére játszották, és folyamatban van az állami nagyvállalatok nyugati magánkézre játszása. Okrimenko szerint az ukrán kormány gyakorlatilag borravalóért eladja az országot az amerikaiaknak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/28/soros-gyorgy-utasitja-az-europai-uniot