2015. január 28., szerda

Jen Psaki nem tudott válaszolni az újságírók kérdéseire

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő nem tudott válaszolni az újságírók azon kérdésére, hogy Kijev megszegte-e a minszki megállapodást. Psaki az ukrán konfliktus kapcsán tartott sajtótájékoztató alkalmával több alkalommal is kitért az egyenes válaszadás elől, és kitérő válaszokat adott.
Az újságírók arról kérdezték a külügyi szóvivőt, hogy mi az amerikai külügy állásfoglalása arról, Kijev megszegte-e a minszki megállapodást, vagy csak a felkelőket vádolják-e a megállapodás megszegésével? A szóvivő azt válaszolta, hogy "Mindkét félnek tiszteletben kell tartania a megállapodás feltételeit". Az újságíró újbóli kérdése már úgy szólt; "a kormányzat ragaszkodik-e ahhoz az állításhoz, hogy az ukrán kormány soha nem szegte meg a minszki megállapodást?" Az egyesebb kérdésre ismét kitérő válasz született - "mint mondtam, mindkét féltől elvárjuk a protokoll betartását".
Hídfő.net.ru | Jen Psaki
Az újságírók arról kérdezték a külügyi szóvivőt, hogy az amerikai kormány mindeddig nem fogalmazott meg olyan vádakat Kijevvel szemben, hogy megszegték volna a minszki megállapodást, miközben a felkelőket több alkalommal is vádolták ezzel. "Ez arra vezethető vissza, hogy a kormány nem szegte meg a minszki egyezményt?"
Válasz helyett Psaki felajánlotta, hogy konkrét esetekre választ ad, mire az újságíró válaszul a volnovakai esetet hozta fel, ahol egy buszmegállóban állva nyolc civil vesztette életét az ukrán hadsereg rakétatámadásában. A szóvivő szerint "az ügy kivizsgálása még folyamatban van", és az Egyesült Államok "készen áll arra, hogy elítélje bármelyik felet", ha az felelős a halálesetekért.
A sajtótájékoztató végén újra felmerült a kérdés, hogy Kijev megszegte-e a minszki megállapodást, amire a szóvivő azt válaszolta, hogy "nem akar feltételezésekbe bocsátkozni".
Az újságíró emlékeztetett, hogy a minszki megállapodás szerint a ukrán csapatok ki kell vonják a nehézfegyverzetet a frontvonalról, de ez mindeddig nem történt meg. Psaki szerint az ukrán csapatok "a helyzetet figyelembe véve" nem vonták ki a nehézfegyverzetet. Szerinte "figyelembe kell venni a körülményeket." Tehát a szóvivő áttételesen elismerte, hogy Kijev megszegte a minszki megállapodást, de ennek kimondása nem volt engedélyezett számára.
A szóvivő ráadásként azt sem merte egyértelműen kijelenteni, hogy az orosz csapatok jelen lennének Ukrajna területén. Szerinte a milícia orosz fegyvereket és haditechnikai eszközöket használ, amiket Oroszország bocsát a rendelkezésükre. Az újságíró kérdésére azonban Psaki - a nyugati média által is visszhangozott vádakkal ellentétben - nem adta azt az egyértelmű választ, hogy orosz csapatok lennének Ukrajna területén, hanem mindvégig ragaszkodott az "Oroszország által támogatott szeparatisták" kifejezéshez.


http://www.hidfo.net.ru/2015/01/28/jen-psaki-nem-tudott-valaszolni-az-ujsagirok-kerdeseire

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése